Exemplen är många att det lönar sig att jobba som pensionär, men 8 procent i skatt är inte fy skam. Pensionsexpert berättar mer.

ANNONS

Pensionsmyndigheten har kommit ut med en ny rapport: ”Pension och skatt 2023 – Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar”.

Rapporten är genomlysning av skatteeffekterna för blivande pensionärer och pensionärer.

MISSA INTE: Faran inte över – fördubblat elpris 2023 [Dagens PS]

Den som väljer att jobba efter nådd pensionsålder får inte bara högre allmän pension, det är också lönsamt ur skattesynpunkt.

Tabell-exempel ur Pensionsmyndighetens rapport:

ANNONS
ANNONS

”Inkomstskatten på lön är till exempel åtta procent upp till 305 000 kronor om löntagaren inte tagit ut sin pension, från det år löntagaren fyller 67 år”, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten och ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande med anledning av den nya rapporten.

Obestridligt gör tidpunkten för när du väljer att gå i pension stor skillnad i plånboken.

Den som jobbar längre tjänar som redan nämnts ihop mer till sin pension.

Och på det kommer positiva skatteeffekter alltså.

Det beror bland annat på det jobbskatteavdrag som införts och att inkomstskatten på lön är mycket låg för äldre löntagare.

”Om man står inför att välja att ta ut sin pension så är det extra viktigt att ha kunskap om det förhöjda grundavdrag som man nu får från 67 års ålder istället för vid 66. Ett år kan då göra stor skillnad för ekonomin. Och även om man inte är i precis den åldern är det bra att ha kunskap om de ekonomiska konsekvenserna när man väljer tidpunkt för sitt uttag av pension och när man väljer att sluta sitt lönearbete”, säger Stefan Granbom.

ANNONS
ANNONS

Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet (pdf).

Läs även: Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad [Dagens PS]

Läs mer: Så får du 4 500 kronor mer i månaden i pension [Dagens PS]

Missa inte: Faran inte över – fördubblat elpris 2023 [Dagens PS]