Nu har skett. Inga utestående obligationer på världsmarknaden ger längre negativ avkastning. Som mest var värdet av utestående obligationer med negativ ränta över 190 000 miljarder kronor, (se diagram nedan).

ANNONS

Ingen sund affär

Det var i alla avseenden en ofantlig summa och sågs av aktiestrateger som börsens bästa köpargument.

Att betala för att äga obligationer kändes inte som en långsiktig sund investering. Det var det inte heller.

Prisfall rättade till anomalin

Enligt investmentbanken BofA handlas nu alla utgivna obligationer i världen sedan årsskiftet till en positiv avkastning. Men vägen dit blev inte riktigt som aktiestrategerna hoppades.

Pengarna lämnade inte obligationsmarknaden för att sättas in på börsen. Det var ett fall i prissättningen på obligationer som rättade till den här anomalin.

(Källa: BofA Global Investment Strategy. Bloomberg)

Smärtsam omställning

När räntan stiger sjunker värdet på obligationer. I synnerhet för de som har fast ränta, eller kupong som det populärt kallas.

Men det har varit en smärtsam omställning. I snitt har obligationer – statsobligationer och säkerställda företagsobligationer – fallit i värde med 15 procent globalt. Det är det största raset sedan 1920.

2023 kan bli revansch

Nu tror strategerna att 2023 kan bli revanschens år för obligationer. Om räntan toppar i år för att sedan börja falla kan det mycket väl bli en realitet.

ANNONS
ANNONS

Obligationsägarna aktar sig nog för att prissätta obligationer till en negativ avkastning igen. Den läxan har de nog dyrt fått lära sig.

Relaterade artiklar: IMF-chefen: Globala ekonomin dalar 2023 [Dagens PS]