Dagens PS

Fossil bank-bubbla väntar: "Värre finanskris än 2008"

Finanskris Storbritannien
Står vi inför en stundande finanskris? Arkivbild. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 jan. 2023Publicerad: 13 jan. 2023

En ny finanskris som kostar skattebetalarna 10 000 miljarder kronor riskerar att drabba Storbritannien, menar kritikerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatkollektivet One for one, som består av forskare och aktivister, har publicerat en rapport som varnar för att klimatförändringarna kommer att leda till nästa stora finanskris – större än 2008.

Då drogs flera länders ekonomier ner i ett hål som det tog flera år att ta sig upp ur – inklusive Sverige. En ny finanskris skulle kunna kosta skattebetalarna nästan 700 miljarder brittiska pund, eller 10 000 miljarder svenska kronor.

MISSA INTE: Dråpslaget – nu blir barnfamiljer 53 000 kronor fattigare

Ny fossil finanskris

Anledningen är att allt för stora ekonomiska resurser är knutna till fossila bränslen – och riskerar att fastna där när bubblan spricker, menar rapportförfattarna. Det skulle innebära en ny finanskris i Storbritannien och troligen på andra håll, menar de:

“Ett plötsligt fall i värdet på fossila tillgångar kan få låntagare att ställa in betalningar, vilket i sin tur kan slå ut banker och försäkringsbolag, och leda till en dominoeffekt över finansmarknaderna”, skriver de i rapporten.

Det skriver den brittiska dagstidningen The Guardian i en artikel.

Tillräckligt har inte gjorts för att skydda finansinstituten från en fossil bubbla, menar kritikerna. Därför föreslår de en extra beskattning på all handel med fossila bränslen, som ska läggas i en fond som kan ersätta finansinstituten i händelse av en sådan kollaps, skriver de:

ANNONS

“Enligt One-for-ones kampanj kräver vi nu att man gör ett risktillägg, som betalas till fonden. Målet är att varje dollar som investeras i fossila bränslen på sikt ska vägas upp av en dollar i risktäckning”, står det i rapporten.

Globalt uppskattar rapporten att det skulle behövas finansbuffertar på 4 900 miljarder dollar, motsvarande nästan 50 000 miljarder kronor, om fossiltillgångarna kollapsar 2030. Det skulle också innebära ett tapp på 13,6 miljoner jobb i världen, skriver The Guardian.

ANNONS

Senaste nytt

Läs mer om Storbritannien:

Britishvolt vill sälja 

Brittiska pubar dukar för lågkonjunktur 

Prinsessan Dianas klänning på auktion 

Brittiskt rymdexperiment misslyckades – nio satelliter störtade 

Sverige säljer el till England som aldrig förr 

ANNONS

Intresserad av ekonomi och affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria och fiffiga nyhetsbrev.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS