För ett år sedan betalade svenskarna ungefär 58 miljarder kronor i ränta på bolån i årstakt. Nu har beloppet nära på fördubblats, enligt siffror som Dagens PS begärt fram.

ANNONS

Räntorna äter en större och större andel av hushållens månatliga utgifter. Dagens PS har tidigare varnat för att räntekostnaderna kan stiga till 100 miljarder kronor bara för bolånen. Nu slår det in.

Enligt de senaste siffrorna från SCB har räntekostnaderna för bolånen under 2022 stigit med flera miljarder – varje månad. Och det är trots att ungefär hälften av svenskarna har bundit sina lån.

När lånen successivt måste förhandlas om kommer miljardnotan fortsätta att stiga.

Dessutom räknar alla med att Riksbanken kommer höja räntan ytterligare för att få bukt med inflationen.

Hushållen fortsätter belåna sig

Trots räntechockerna från Riksbanken fortsätter hushållen att belåna sig. Även företagen lånar mer än någonsin, trots att styrräntan och därmed räntekostnaderna ökat till rekordnivåer under de senaste tolv månaderna. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Kommunskatten efter nyår – så mycket betalar du [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Svårt att räkna ut

Övriga låntagare har en ränta som är bunden i åtminstone ett år, och beroende på hur lång tid räntan är bunden för och när man skrev avtalet kan man ha sluppit känna av räntehöjningen ännu så länge.

Det gör det svårt att räkna ut den exakta räntebetalningen som svenska hushåll måste betala in till banker och kreditinstitut.

MISSA INTE: Inflationen slukade en hel månadslön för dig 2022 – eller mer [Dagens PS]

Bolånen är den största boven

De svenska bolånen uppgick i november till 4 092 miljarder kronor, enligt den senaste tillgängliga statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Under åren har summan bolån ökat, men inte lika snabbt som tidigare. För detta betalade svenskarna ungefär 58 miljarder kronor i bolåneränta per år. Iallafall fram tills 2022.

För på några få månader har räntorna stigit till rekordnivåer.

För ett år sedan låg bolåneräntan på ungefär 1,4 procent. Det innebar i praktiken att de svenska hushållen betalade in runt 4,88 miljarder kronor i januari i fjol för sina bolån.

I takt med det växande skuldberget – och Riksbankens styrräntehöjningar som spridits ut över året, har bolåneräntan för ett vanligt hushåll nästan tredubblats.

ANNONS
ANNONS

Det innebär att räntekostnaden för bolån nära på fördubblades till 2,42 procent i november, till 8,26 miljarder kronor i november. Och det är inklusive de bundna lånen, som fortfarande har lika låga räntor som innan 2022.

Chockhöjd ränta

För de som har rörlig ränta eller varit tvungna att förhandla om sitt bolån under året som gått har det inneburit en rejäl ökning av utgifterna. Många får betala tusenlappar mer för sitt bolån.

Som ett räkneexempel låg bolåneräntan på 2,42 procent i november – som är den senaste statistiken tillgänglig för SCB. I årstakt innebär det att de belånade hushållen på Sveriges bostadsmarknad betalar 99,23 miljarder kronor på årsbasis, bara för bolånen, enligt SCB:s statistiker Gustav Jonason.

Det är nästan dubbelt så mycket som årstakten i januari i fjol.

Inte exakt

”Siffran är ett genomsnitt – lägre för de med fast ränta som låstes för mer än ett år sedan och högre för de med rörlig. Det blir inte en exakt siffra för räntekostnaden då vi endast har statistik på aggregerad nivå och inte lån för lån”, säger Gustav Jonason.

Och det kommer fortsätta öka under 2023 i takt med nya räntehöjningar och de med bundna lån tvingas förhandla om dem när deras löptid går ut.

Mer om SCB:s statistik vad gäller hushållens lån finns på deras hemsida.

ANNONS
ANNONS

Fakta: Så mycket ränta betalade vi för bolånen 2022

 • Januari 1,47 procent, 4,84 miljarder
 • Februari 1,48 procent, 4,88 miljarder
 • Mars 1,49 procent, 49,40 miljarder
 • April 1,51 procent, 5,04 miljarder
 • Maj 1,56 procent, 5,22 miljarder
 • Juni 1,65 procent, 5,55 miljarder
 • Juli 1,77 procent, 5, 99 miljarder
 • Augusti 1,90 procent, 6,46 miljarder
 • September 2,09 procent, 7,11 miljarder
 • Oktober 2,27 procent, 7,74 miljarder
 • November 2,42 procent, 8,26 miljarder
 • Källa SCB

Läs mer om ränta och lån:

Inflationen slukade en hel månadslön för dig 2022 – eller mer [Dagens PS]

Skulderna växer – men färre till Kronofogden [Dagens PS]

Inflationen fortsätter vara hög [Dagens PS]

Riksbankschefen kräver: Trappa ned ränteavdragen [Dagens PS]

Räntan stiger – då lånar företagen för rekordbelopp [Dagens PS]