De har anklagats för att vara lata, kontorsskygga och distanstörstande. Nu visar dock nya siffror att unga faktiskt tar täten i kontorsåterkomsten.
Släpp fördomarna – Gen Z leder vägen tillbaka till kontoret


Mest läst i kategorin
Sedan efter pandemin har kontoren stått halvtomma.
Många har pekat mot den yngre generationen som skuldbärare. Många i denna generation tog klivet in i arbetslivet mitt under pandemin. Således påbörjade de sina karriärer från sovrummet – inte på kontoret.
Därför har man också antagit att det är denna generation som bär skulden för de fortsatt halvtomma kontoren.
Men verkligheten ser annorlunda ut.

Missa inte: Han jobbar tre timmar i veckan – lever lyxliv i Thailand. Dagens PS
Oftare än andra
En global undersökning från fastighetsbolaget JLL visar att Gen Z – alltså de födda mellan 1997 och 2012 – är tillbaka på kontoret oftare än någon annan generation. I snitt är de på plats tre dagar i veckan.
En av anledningarna till detta är just det faktum att de påbörjade arbetslivet under brinnande pandemi. Det innebar distansjobb från start, utan introduktion till hur kontorslivet faktiskt fungerar.
Att vara på plats har därför blivit ett sätt att lära sig sociala koder, arbetsrutiner och hur man uppträder professionellt.
“Vi har ingen aning om hur man är en vuxen i arbetslivet”, säger 24-åriga Sophia Thibault i en intervju med CNBC.
Hon fick sitt första jobb på en advokatbyrå som krävde fem dagar på kontoret. Först kändes det motigt – men hon insåg snart att närvaron gav henne möjlighet att växa.
Karriärsuget driver unga till kontoret
För Gen Z handlar kontorsnärvaron inte bara om att anpassa sig – det är också ett sätt att snabbare klättra i karriären.
28-årige juristen Max Ranzato pendlar fyra dagar i veckan från Queens till New Jersey, en resa som kostar honom mellan 600 och 800 dollar i månaden. Men han tycker att det är värt det.
“Jag vill bli framgångsrik”, säger han. “Jag lär mig mycket mer när jag är på plats och kan fråga, lyssna och observera hur seniora kollegor arbetar”.
Enligt Dan Schawbel från Workplace Intelligence ser många unga kontoret som en “startplatta för karriären”.
De vill vara där – men också ha valfrihet
Ovanstående betyder förvisso inte att Gen Z vill jobba på kontor varje dag. I en amerikansk enkät från eventföretaget Freeman svarade 91 procent att de föredrar en mix mellan kontors- och distansarbete.
Därtill visar en undersökning från British Standards Institution (BSI), vilken Fortune skriver om, att nästan hälften av alla unga som började jobba efter pandemins start är beredda att säga upp sig om deras arbetsgivare kräver heltid på kontoret.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
“Hybrid är framtiden”, konstaterar medieprofilen Gigi Robinson, som själv har kroniska sjukdomar och driver en helt fjärrstyrd praktik. För henne har distansarbete varit en nödvändighet. Hon menar dock att tillgång till kontor och flexibilitet måste kunna samexistera.
Sophia Thibault är inne på samma spår. Hon har blivit förvånad över att äldre kollegor ibland berättar att de jobbar från poolen. Själv tar hon jobbet på allvar – även hemifrån.
“Vi vill bevisa oss”, säger hon. “Det här är vår första chans att visa att vi kan, och att vi drivs både av pengar och möjligheten att utvecklas”.
Läs också: Generation Z lämnar kontoret: “Litar inte på systemet”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.