Dagens PS

Här är varorna som blir dyrast på julbordet

julbordet
Totalt sett har julkassen vi normalt bär hem till jul blivit 14 procent dyrare.(Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022

Inflationen tar inte julledigt, vilket känns i plånboken och färgar av sig på både julbordet och klapparna under granen i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höstas kunde Dagens PS rapportera om stigande priser på julmat.

Då, i oktober, hade kött- och mejeriprodukter ökat med upp till 30 procent, medan lax och ägg hade gått upp med 25 procent.

Risgröten hade även den stigit i pris med 31 procent. Redan då visade SCB:s inflationsrapport på att 2022 års julbord skulle komma att bli det dyraste på länge.

julbordet Stigande priser på mejeriprodukter som mjölk, grädde och ost gör att julgröten blir dyrare i år. (Foto: TT)

Matkassen till jul 14 procent dyrare

Två månader senare ser den prognosen dessvärre ut att stämma.

Enligt en undersökning som Swedbank låtit göra med hjälp av den oberoende sajten Matpriskollen blir kassen med julmat totalt sett 14 procent dyrare än i fjol, skriver Svenska Dagbladet.

En prisutveckling som tillsammans med stigande räntor och elpriser bidrar till att de flesta hushåll drar ned på julklappar och extravaganser inför julfirandet.

Läs även: Här är sillen som varit bäst i alla tester 2022

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mejeriprodukter dyrast

Som allra dyrast på julbordet i år är mejeriprodukterna, som till exempel mjölk, ost och grädde, vilket spiller över på favoriter som julgröt och ris à la Malta.

Julskinkan är inte lika hårt ansatt då priserna på fläsk ännu inte skenat iväg. Detsamma gäller för choklad, där priserna också ligger på en hanterbar nivå.

Sannolikt är dock att det kan komma att förändras under nästa år, enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Drar ned på julfirandet

Till detta kommer de prishöjningar som de flesta hushåll upplevt under hösten för bland annat boende och bensin, tillsammans med en och annan el- och räntesmocka.

Det gör att var tredje svensk i nuläget uppger att de kommer att dra ned på julfirandet i år, enligt en sammanställning som Sifo Kantar gjort för Swedbanks räkning.

ANNONS

Bland annat uppger 30 procent av de tillfrågade att de tänker lägga mindre pengar på julklappar.

Enligt Swedbank kan man även se att den totala notan på svenskens inköp inför julhelgen sjunkit som ett resultat av inflation och stigande priserna.

Läs även: Årets julskinka 2022 – bäst i alla tester

“Fyra av fem har goda marginaler”

Det ser även ut som att många hushåll drar in på andra omkostnader för att ha råd med julen, skriver Svenska Dagbladet.

Allt detta gör att många hushåll ändå kommer att fira jul och även kan leva med högre kostnader, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

“Fyra av fem hushåll har goda marginaler. De har pengarna, men måste göra en prioritering”, säger han till Svenska Dagbladet.

Desto tuffare blir det för dem som inte har lika goda grundförutsättningar, än mindre någon ekonomisk buffert. Hit hör till exempel långtidssjuka, pensionärer och ensamstående föräldrar.

Viktigt att komma ihåg i julstöket är förstås också att vi är på väg in i lågkonjunktur, vilket gör att de höga priserna blir en del av vår vardag även nästa år – även om inflationstakten sjunker.

Läs även: Lista: Så dyr blir populära maten på julbordet

Läs även: Här kommer din julklapp: Nästan halverat elpris

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS