Dagens PS

Här är sillen som varit bäst i alla tester 2022

sill
Att det ska ätas sill under julen är självklart. Här hittar du slllen som rankat högst i alla tester i år. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 13 dec. 2022

Få anrättningar är så heliga på julbordet som sillen vare sig den är inlagd, kryddad eller krämig. Här hittar du sillen som rankat bäst i alla tester 2022. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det ska serveras sill på julbordet är lika säkert som amen i kyrkan. En gång basföda i torparhemmet har sillen ända sedan 1800-talet dominerat både högtider och smörgåsbord.

Det är också en anrättning som formligen exploderat när det kommer till kreativa smaksättningar genom årens lopp, även om många fortsatt föredrar klassiker som inlagd sill eller matjes med tillbehör.

Älskad är den icke desto mindre, allas vår sill. Av det skälet är det mycket som ska stämma när den allra bästa ska utses.

Läs även: Årets julskinka 2022 – bäst i alla tester

Läs även: Vinerna som lyfter skinkan och sillen på julbordet i år

Så gick testet till

Utifrån befintliga omdömen och tester utförda av GöteborgspostenBäst i test och Test.se har vi fått fram ett genomsnitt och funnit den sill som rankar allra högst på sillhyllan i år. Varje sillsort har bedömts utifrån en skala mellan 1 till 5 där 5 motsvarar högsta betyg.

I de fall flera sillar har samma betyg hamnar de på en delad pallplats. Konkurrensen är som vanligt stenhård när det kommer till att kröna den bästa sillen av dem alla. I toppen samsas följaktligen både traditionella och kryddiga smaker som alla lämpar sig utmärkt för både helan och halvan.

ANNONS
Sill

Änglamarks senapssill är så färgglad att Göteborgsposten blir förlägna. (Foto: Coop)

ANNONS

Senaste nytt

Plats 10: Änglamark senapssill kravmärkt

En kravmärkt sill från Änglamark simmar in på tiondeplats. En färgglad sill som enligt Göteborgsposten är snäppet för kraftfull till färgen, men vem sade att gult behöver vara fult?
Poäng:  0,33

sill

Ica delar niondeplatsen med Prinsen. (Foto: ICA)

sill

Göteborgsposten uppskattar Prinsens senapssill. (Foto: Willys)

Plats 9: Ica senapssill & Prinsens senapssill

Ica och Prinsen delar niondeplatsen på listan. Den senare en krämig version som faller i god jord hos Göteborgsposten.

Icas tolkning får i sin tur beröm för sälta och dillsmak, men smakar inte fullt så mycket senap som hade önskats. Det är som alltid de små detaljerna som avgör.
Poäng: 0,65

ANNONS

Gubbens löksill erhåller ett gott betyg av Bäst i test. (Foto: Matspar)

sill

Nautica kan vara något av en doldis i sill-sammanhang.(Foto: Lidl)

Coops senapssill är lite lös i köttet men har en “trevlig smak utan krusiduller.”(Foto: Coop)

Plats 8: Gubbens löksill, Nautica senapssill & Coop senapssill

En trio bestående av både lök- och senapssill möter oss på åttondeplatsen. Kanske också några doldisar i sillsammanhang. Gubbens löksill får ett gott betyg av Bäst i test som tycker att den har en “mild löksmak med mycket bra konsistens.”

Nauticas senapssill uppskattas av Göteborgsposten för sin distinkta senapssmak och balanserade syra. Coop får feedback för att vara lite lös i köttet, men har likväl en “trevlig senapssmak utan krusiduller”. Gott så.
Poäng: 1,0

Sill

Klädesholmens kräftsill har en krånglig förpackning enligt vissa, men innehållet är det inget fel på. (Foto: Klädesholmen)

Sill

Göteborgsposten ger Garants senapssill full pott. (Foto: Garant)

ANNONS

Plats 7: Klädesholmens kräftsill och Garant senapssill

Kräftsill är en konstform som nästan förtjänar en egen lista men här får samsas med senapssill från Garant. Bakom kräftsillen står Klädesholmen som får beröm av Bäst i test för kräftsmaken som smakar kräfta, och tur är väl det.

GP är i sin tur extremt tillfreds med Garants senapssill som nästan erhåller full pott i deras test. Du som tagit del av Dagens PS skinktest minns kanske också att det var Garants kokta skinka med svål som tog hem det spelet. Det går bra nu.
Poäng: 1,33

En favorit från Favorit är deras senapssill. (Foto: Matspar)

Plats 6: Favorit senapssill

En favorit hos Bäst i Test är för enkelhetens skull senapssillen från Favorit. En god, krämig och välbalanserad sill som tycks ha tagit Bäst i test med storm. Om inte annat skriver de att den här senapssillen “helt klart var en av testets bästa upplevelser”. Om inte det är en hyllning så säg!
Poäng: 1,5

Kuriosa! Visste du att en sill kan bli upp till 25 år gammal? En ärbar ålder för en fisk, även om de flesta sillar har en medelålder på 10 år.

Fast konsistens och distinkt sälta utmärker Klädesholmens senapssill. (Foto: Klädesholmen)

ANNONS

Plats 5: Klädesholmen senapssill

På femteplatsen dyker Klädesholmen upp igen. Denna gång med en senapssill som Göteborgsposten uppskattar tack vare en fast konsistens och distinkt sälta.

Det tycker även Bäst i test, även om de inte riktigt går igång på Klädesholmens förpackning som har “besvärliga dragflärpar”. Något som en snaps eller två möjligen kan råda bot på.
Poäng: 2,0

Sill

Ännu en sill från Abba att lägga på minnet är deras senapssill. (Foto: Coop)

Plats 4: Abba senapssill

Ännu en senapssill att lägga på minne är Abbas, som enligt Bäst i test “ger ett inbjudande intryck”.

Nöjda är även Göteborgsposten som tycker att Abba håller en fin balans mellan sötma och sälta, men ger ett litet minus för avsaknaden av synliga kryddor i såsen. Det finns verkligen inga genvägar till den perfekta sillen.
Poäng: 2,16

sill

Mandarin och peppar? Javisst blir det sill av det också. (Foto: Coop)

ANNONS

Plats 3: Abba Mandarin & Peppar

Ja, tänk vad en mandarin och lite peppar kan göra. En kombo som enligt Bäst i test inte bjuder på fullt så mycket fräschör som de hade hoppats på, men ända är aptitligt presenterad i lagom stora bitar.

Test.se är snäppet mer entusiastiska och tycker att Mandarin & Peppar är den “bästa juliga sillen”. De anser även att sillbitarna är “snygga att titta på” och “har en trevlig stuns.”
Poäng: 2,66

Sill

Gammal är äldst. Matjes tröttnar vi aldrig på. (Foto: Coop)

Plats 2: Abba klassisk matjes

Tänk att gammal ändå är äldst och att det alltid kommer ned till klassiker högst upp på prispallen. Hit hör givetvis Abbas matjessill som många av oss vuxit upp med.

En kär gammal vän på julbordet som erhåller näst högst poäng av Bäst i test, mycket tack vare spänst och tuggmotstånd.  Det är också en hyllad sill hos Test.se som anser den vara den bästa av sitt slag.
Poäng: 3,0

sill

Sillen du inte vill missa i år (heller) kommer från Abba och är inlagd. (Foto: Coop)

ANNONS

Plats1: Abba inlagd sill

Ett säkrare kort än Abbas inlagda sill får vi nog leta efter, vilket är värt mycket i dessa sammanhang. Så är detta också årets bästa sill enligt Test.se.

En solklar favorit är Abbas inlagda sill även hos Bäst i test som särskilt lyfter fram löksmaken, som enligt dem “rundar av upplevelsen.”  Det blir även sillen som får runda av den här listan och kan titulera sig bäst i år. Hörde vi skål?
Poäng: 3,16

Vill du läsa mer om mat, vin och krogar? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Topplistan: Bästa glöggen 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS