Dagens PS

”Inflationen ned – men höga priser här för att stanna”

Inflation saktar in och kryptokaos: Veckan som gick
Även om inflationstakten bromsar in är de höga priserna här för att stanna. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 nov. 2022Publicerad: 30 nov. 2022

De flesta ekonomer tror på en sjunkande inflationstakt 2023. Samtidigt varnar många för att tro för mycket på det. ”De höga priserna är här för att stanna”, är budskapet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gick ett sus av lättnad över många ekonomiskt rynkade pannor när oktober månads amerikanska konsumentprisindex kom, med en lägre ökningstakt än väntat.

Samtidigt tror investerare på en lättnad när det gäller de aggressiva räntehöjningar Fed ägnat sig åt, rapporterar CNBC.

De senaste veckornas data tyder på att inflationen kan ha nått en topp men ekonomer varnar för att lita på tron att den inflationstakt vi sett under 2022 är övergående.

Paul Hollingsworth, europeisk chefsekonom på BNP Paribas, varnade på måndagen investerare för att tro att den stigande inflationstakt vi sett skulle vara ”flyktig”.

Kina påverkar

“Det kan tyckas lockande att återuppliva tron på att inflationen är övergående, säger Hollingsworth som dock ser fortsatta risker kring inflationen och särskilt pekar på utvecklingen i Kina.”

“Stora svängningar i inflationen framhäver ett av nyckeldragen i det globala regimskifte som vi tror är på gång: större volatilitet i inflationen”, påpekade han dessutom.

Den franska banken förväntar sig, på nedersta raden, ett “historiskt stort” fall i den totala inflationstakten nästa år, med lägre inflation i nästan alla delar av världen.

ANNONS

Tysk skepsis

Skepsisen mot en återgång till de inflationsnivåer vi tidigare vant oss vid har upprepats av Deutsche Banks Christian Nolting som tycker att marknadens prissättningar för centralbankssänkningar under andra halvåret 2023 är för tidigt gjorda.

“När vi tittar igenom våra modeller tror vi ja, det är en mild lågkonjunktur, men ur inflationssynpunkt,” tror vi att det finns andra omgångseffekter”, säger Nolting.

“Ur vårt perspektiv tror vi att inflationen kommer att bli lägre nästa år, men också högre än jämfört med tidigare år, så vi kommer att stanna på högre nivåer, och ur det perspektivet tror jag att centralbankerna kommer att stanna kvar och inte skära ner särskilt mycket snabbt”, sammanfattade Nolting.

Läs även: Världen: Signaler om att inflationen toppat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS