De flesta kvinnor som investerar känner att de är på rätt väg ekonomiskt. Men nästan lika många har en sak gemensamt: ånger.
Det här är kvinnors största misstag på börsen


Mest läst i kategorin
En ny undersökning från den amerikanska finansjätten Charles Schwab visar att 90 procent av alla kvinnliga investerare uppger att de är ”på rätt väg” mot sina ekonomiska mål.
Samtidigt säger 85 procent att de ångrar att de inte började investera tidigare, rapporterar CNBC.
Samma trend syns i Sverige.
Missa inte: Här är världens mäktigaste kvinnor – en svensk med på listan. Dagens PS
Två förklaringar
Det genomsnittliga startåldern för kvinnor som investerar är 31 år. Undersökningen visar dock tydliga skillnader mellan generationerna. Millennials började i snitt vid 27 års ålder, generation X vid 31 och baby boomers först vid 36.
Bakom ångern finns ofta två förklaringar: brist på kunskap och brist på pengar. Enligt Schwab uppgav 54 procent att de inte började tidigare för att de saknade tillräcklig kunskap, och 53 procent hade inte tillräckligt att investera med.
Varje år räknas
Att börja tidigt kan dock göra enorm skillnad.
Ett exempel från CNBC visar att den som börjar investera 6 000 dollar om året från 25 års ålder – och får 7 procents avkastning – har nästan 1,5 miljoner dollar vid 67 års ålder. Börjar man i stället vid 30, hamnar slutsiffran på drygt en miljon.
Det innebär att fem års fördröjning kostar nästan en halv miljon i utebliven tillväxt.
”Starta medan du är ung, för då har du många år på dig att låta pengarna växa”, säger Carolyn McClanahan, certifierad finansiell rådgivare och grundare av Life Planning Partners, till CNBC.

Samma mönster i Sverige
Göteborgs-Posten rapporterar att samma mönster syns i Sverige. Skillnaden är att svenska killar ofta börjar investera redan i tolvårsåldern, medan tjejerna oftare kommer igång först mellan 25 och 30 års ålder.
“Killarna börjar redan som tonåringar, i tolvårsåldern. Sen kan man anta att det är föräldrar involverade eftersom man inte får lov att handla utan deras tillåtelse när man är under 18”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Många kvinnor ångrar sig – särskilt vid separation
En annan utmaning är att kvinnor ofta lämnar över investeringarna till sin partner. Felicia Schön berättar att det är vanligt att mannen sköter ekonomin i relationen – något som kan få konsekvenser vid exempelvis en skilsmässa.
“I mitt jobb får jag kontakt med många kvinnor i olika åldrar, och man märker att det ofta är ens kille eller man som har skött investeringarna”, säger hon till GP.
Kvinnor bättre investerare
Kvinnor är dock inte sämre investerare – snarare tvärtom. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.
Enligt Schön får kvinnor ofta bättre avkastning än män eftersom de sparar mer regelbundet, tar mindre risk och oftare väljer fonder.
Hon får medhåll från Veera Hellman, ekonom från Föreningen Finlands ekonomer, som menar att det i regel är kvinnornas strategi som vinner i längden.
Deras strategi är inte bara den som ligger närmare de ekonomiska läroböckerna utan också den som lönar sig bäst.
”Riskfyllda investeringar kan ge vinster på kort sikt, medan regelbundna investeringar på lång sikt drar nytta av ränta på ränta-effekten. Den kan i slutändan leda till större vinster än riskfyllda investeringar”, säger Hellman till Yle.
Trots det halkar många kvinnor efter redan i 20-årsåldern – mycket på grund av att de börjar investera senare och ofta med lägre belopp.
Läs också: Därför investerar kvinnor bättre än män. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.