Dagens PS

De jagas av både yngre och äldre

Generation X utmanas både av äldre och yngre om jobben
De flesta vill arbeta även när de blir äldre – men för Generation X handlar de om att de trängs mellan både de yngre och de som är äldre än dem. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 mars 2024Publicerad: 23 mars 2024

De har unga som jagar dem och äldre som vägrar flytta på sig. När Generation X utsätts för ålderism slår den från två håll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Generation X är, löst definierat, personer som nu är i ålder från 44 till 59 år.

Med en annan måttstock är det de som är födda mellan 1965 och 1980.

De är i många fall i mitten av karriären men hotas ändå av både yngre och äldre på arbetsmarknaden.

Ålderism, diskriminering på grund av ålder, har länge varit ett bekymmer på arbetsmarknaden och först på senare tid kommit i rampljuset.

Nu anses Generation X särskilt utsatt.

Högsta någonsin

Enligt en undersökning från 2022, som BBC refererar, har ungefär 80 procent av arbetande människor mellan 40 och 65 i ålder, bevittnat eller personligt mött åldersdiskriminering knuten till jobbet.

För AARP som gjort undersökningen är det den högsta andel som registrerats sedan man började göra mätningar bland äldre vuxna 2003.

Generation X kläms mellan de yngre som ofta har lättare att få potentiella arbetsgivares ja och de äldre, boomers, som håller sig kvar på de chefsjobb många ur Generation X i ett normalt ”tronskifte” skulle kunna aspirera på.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”En dålig tid”

”Det är en särskilt dålig tid för medarbetare i mitten av karriären att slåss mot åldersfördomar och för sin position”, säger Christina Matz, docent vid Boston College School of Social Work och chef för Center on Aging and Work.

De får navigera för att gå vidare i karriären och har bördor i form av ekonomiska krav i form av huslån, pension det ska sparas till och för att inte tappa fart i karriären.

Det i kombination med uppfattningen att Generation X inte riktigt passar in i dagens företag eftersom de varken är tekniskt och digitalt kunniga nog eller har den erfarenhet som krävs.

”Extra utsatta”

”Det lämnar dem i en extra utsatt position”, säger Christina Matz.

”Generation X är fångad i mitten – och det är svårt att se någon väg ut för dem”.

Diskriminering på grund av ålder är olagligt i många länder men studier visar att äldre medarbetare möter mängder av stereotyper och missuppfattningar.

Kvinnor möter dessutom ytterligare hinder. Kvinnor i 40-årsåldern uppfattas ofta som mindre attraktiva på arbetsmarknaden på grund av sitt familjeansvar.

ANNONS

”Att vara kvinna och äldre är ett dubbelt handikapp”, konstaterar Matz.

Slöseri att diskriminera

Den ålderism vi ser är inte bara diskriminerande utan tar heller inte hänsyn till hur dagens verklighet ser ut, menar Anne Burmeister, biträdande professor vid Rotterdam School of Management.

”Arbetskraften i många industrialiserade länder åldras och att då bevara åldersbaserade fördomar är dåligt ur affärsmässig synvinkel”, konstaterar hon.

“Väldigt få företag ser den här demografiska trenden och de som gör det verkar inte se behovet att agera”, säger Burmeister.

”Det företagen borde göra är att införa en policy som utnyttjar och tar vara på äldre medarbetares kompetens, expertis och erfarenhet”.

”Fått lära sig eller dö”

Adrion Porter, USA-baserad förespråkare för åldersinkludering, arbetar med företag kring kompetensutveckling i mitten av karriären och att förlängda karriärer.

Han hävdar hos BBC att Generation X är mer anpassningsbar än vad man brukar hävda.

ANNONS

”Arbetsgivare sätter ofta ett felaktigt likhetstecken mellan ungdom och överflöd med digital kompetens”, menar Porter som själv är en Generation X.

”Vi kom in i arbetsstyrkan när e-post precis introducerats. Först var vi tvungna att lära oss internet, sedan Web 2.0 och nu AI. Generation X har varit tvungen att lära sig eller dö”, sammanfattar han.

Svensk arbetsmarknads outnyttjade tillgång. Dagens PS

Åldersdiskriminering ökar – går utför redan vid 40. Dagens PS

Jobbet där du är för gammal vid 35. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]