Dagens PS

Svensk arbetsmarknads outnyttjade tillgång

Uppslutningen var stor när Pluskommissionen lanserades. Generalsekreterare Jonny Mellkvist har arbetat aktivt med frågorna under de senaste 10 åren.
Uppslutningen var stor när Pluskommissionen lanserades. Generalsekreterare John Mellkvist har arbetat aktivt med frågorna under de senaste 10 åren. (Foto: Dagens PS)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 21 mars 2024

I ett Sverige där teknikutveckling och förbättrad sjukvård kontinuerligt förlänger vår livslängd, har frågan om ålderism blivit en het potatis. Ålderismen påverkar inte bara pensionärer – den faller ut redan efter 50 år enligt den nya Pluskommissionen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen lanserades Pluskommissionen. Ett initiativ backat av Skandia med målet att skapa en mer positiv syn på livserfarenhet, som bättre kan tillvarata all outnyttjad kompetens som finns på den svenska arbetsmarknaden.

Frans Lindelöw, vd på Skandia som är partner till Pluskommisionen,
Frans Lindelöw, vd på Skandia som är partner till Pluskommissionen, förklarar: “Det finns ingen stupstock som väntar 65 åringen – i Sverige har vi gjort det till ett livsmål att gå i pension. Men 60 procent vill ju fortsätta jobba”. (Foto: Skandia)

Vid lanseringen inledde Franz Lindelöw, vd och koncernschef Skandia, med att beskriva skillnaderna mellan olika kulturer och hur de ser på senior och erfaren arbetskraft.

Han uttryckte då att Sverige i högre grad är fixerade vid ålder i stället för vid erfarenhet. Något som gör att man går miste om både senior kunskap och erfarenhet i näringslivet.

Anja Tenje vid invigningen av Pluskommissionen.
Det är slöseri och dåligt för både människan och samhället när vi slentrianmässig pensionerar av människor när de har som mest kunskap och erfarenhet beskriver Anja Tenje vid invigningen av Pluskommissionen. (Foto: Dagens PS)

Den tesen bekräftades av äldre- och socialförsäkringsministern Anja Tenje, som beskrev den kompetensbrist som Svenskt näringsliv lider av, liksom hur den seniora arbetskraften kan bidra för att lösa arbetsmarknadens utmaningar.

Tenje och regeringen har tagit steg med införandet av mer flexibla regler för pensionsuttaget. En kommande utveckling kan bli att helt slopa den övre åldersgränsen för när man ska gå i pension.

Undersökning bekräftar hur illa det är ställt

Vid lanseringen presenterades en undersökning från Demoskop som visade hur illa det är ställt med ålderismen på den svenska arbetsmarknaden.

ANNONS

Undersökningen visade att endast en bråkdel av de tillfrågade, tre procent av männen och två procent av kvinnorna i åldersgruppen 50-60 år, upplever sig som attraktiva i arbetsgivares ögon.

För individer över 60 sjunker denna siffra ännu mer dramatiskt till endast en procent för männen, och noll procent för kvinnorna.

ANNONS

Senaste nytt

Stort tapp efter 50 år

Resultatet visar en tydlig skillnad vid 50-årsstrecket, där individers upplevda värde på arbetsmarknaden sjunker avsevärt.

Denna uppfattning är bred och generationsoberoende. Hela 88 procent av personerna mellan 50 och 64 år och 89 procent av de yngre, mellan 18 och 29 år, delar synen att arbetsgivarintresset är som högst före 50-årsåldern.

70 i dag som 50 var

Samtidigt visar forskning, exempelvis professor Ingmar Skoogs H70-studier, att dagens 70-åringar har hälsa och intellektuell kapacitet som är jämförbar med 50-åringar på 1970-talet.

Trots detta verkar inte arbetsmarknadens rekryteringsstrategier reflektera kring detta faktum. Lägg därtill att grunden till det det svenska pensionssystemet skapades år 1913.

Vill fortsätta arbeta

ANNONS

Undersökningen visade även att en betydande del av den svenska befolkningen, nästan 60 procent, är intresserade av att fortsätta vara yrkesaktiva efter den traditionella pensionsåldern.

Dessutom framkommer det att en överväldigande majoritet, 62 procent, av de tillfrågade stödjer idén om att avskaffa den övre åldersgränsen för pension.

Denna syn är åter generationsöverskridande, med det starkaste stödet hos den yngsta gruppen, där 67 procent förespråkar en avveckling av åldersbaserad pensionering.

Lyfter kritisk fråga

Resultatet av undersökningen lyfter en kritisk fråga om huruvida arbetsmarknaden och samhället i stort kan förändra sin inställning och policy för att bättre matcha behovet på 2020-talets arbetsmarknad, med 50-plussarnas behov och potential.

Pluskommissionens initiativ är bra.

Sverige behöver en mer inkluderande arbetsmarknad där ålder inte ses som ett hinder, utan kunskap och erfarenhet blir en tillgång.

Läs även:

Jobbet där du är för gammal vid 35

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Halverad skatt på arbete efter nyår – bara för dig med pension […]