Trots att det saknas över 100 000 bostäder i Sverige står mer än 20 000 inflyttningsklara hyresrätter tomma. Nu växer frustrationen.
20 000 tomma bostäder – trots kris: “Vansinnigt slöseri”


Mest läst i kategorin
Det är inte första gången paradoxen på bostadsmarknaden nämns.
Samtidigt som det saknas minst 110 000 bostäder i Sverige idag, enligt en rapport från Hyresgästföreningen, har antalet tomma lägenheter inom allmännyttan ökat från 3 780 till 7 354 på bara ett år – en fördubbling.
“Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser”, konstaterade Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta, tidigare i år.
Nu visar siffror från SCB att det stod totalt 20 246 hyreslägenheter tomma i Sverige den 1 september i fjol. Det är en ökning jämfört med tidigare år – allt samtidigt som bostadsbristen är fortsatt akut.
“Det är ett vansinnigt slöseri egentligen. Att samtidigt som vi har bostadsbrist som bland annat gör att unga inte kan flytta hemifrån så står det lägenheter som är tomma”, säger Ola Palmgren, vice ordförande i Hyresgästföreningen, till SVT.
Dyra hyror och fel lägen
Sveriges Allmännytta beskriver dagens läge som en paradox: vakanser och bostadsbrist existerar samtidigt – men på olika platser och i olika segment.
“På ena sidan rivningshotade hus i områden där ingen vill bo, på andra sidan unga vuxna som inte kan flytta hemifrån på grund av köer eller höga hyror i nyproducerade bostäder som finns lediga”, sa Sofia Hansdotter i maj.
Men vad ligger bakom detta märkliga läge? Enligt Sveriges Allmännytta beror de tomma lägenheterna ofta på två saker: för nyproducerade bostäder handlar det om för höga hyror, medan äldre lägenheter ofta står tomma när de ligger i mindre attraktiva områden.
Missa inte: Ny kritik: Så fel räknar staten på bostadsbristen. Dagens PS
Forskare: Det är inte bostadsbrist
Men alla håller inte med om att det faktiskt råder bostadsbrist. Bo Söderberg, docent i fastighetsekonomi vid KTH, menar att det snarare handlar om att människor inte har råd med de bostäder som finns.
“Det finns tillräckligt många bostäder. Men det finns inget ekonomiskt juridiskt system som särskilt hjälper de särskilt behövande. Eller det finns, men det är inte tillräckligt bra”, säger han till SVT.
Forskaren Emma Holmqvist vid Uppsala universitet pekar också på att löneutvecklingen inte hängt med i takt med stigande bostadskostnader.
“Vi har flera tidpunkter när vi har byggt väldigt lite jämfört med befolkningsutvecklingen, och det här har bidragit till den ökning vi har sett av bostadspriser, och då gör det helt enkelt det att en del grupper inte har råd att betala det som en bostad kostar”, säger hon.
Regeringen vill se fler småhus
Samtidigt försöker regeringen få fart på byggandet och göra det billigare. Enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har man kortat ledtider, förenklat byggregler och gett Konkurrensverket i uppdrag att granska priserna i byggmaterialbranschen.
Ett annat mål är att få igång byggandet av fler småhus, vilket i förlängningen kan frigöra hyreslägenheter.

Störst andel tomma lägenheter i små kommuner
Av de 20 246 tomma hyreslägenheterna finns hela 14 179 i kommuner med färre än 75 000 invånare. I Stockholm står 1 205 lägenheter tomma, i Göteborg 222 och i Malmö 370.
Hyresgästföreningen och Boverket menar att det behöver byggas 50 000 nya bostäder varje år det kommande decenniet – en satsning som förvisso kan vara fruktlös om människor ändå inte har råd att bo i dem.
Läs också: Stockholms nybyggen står tomma – ”Byggt fel bostäder”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.