Är det inte dags att biltillverkarna börjar skala av alla system och skärmar och ger oss enklare bilar till lägre pris?
Vi vill ha basmodeller – inte lyxfällor


Mest läst i kategorin
Börjar biltillverkarna inse att mindre lull-lull kan locka köpare? En ny, avskalad el-lastbil från Slate väcker frågan om dagens bilar har för mycket onödig utrustning.
Avskalat fordon väcker intresse
Inspirerade av Marie Kondos rensningsiver presenterar nu Slate en eldriven lastbil som fokuserar på det essentiella. Inga färgskiftande LED-ljus, avancerade pekskärmar eller massage i sätena här inte. Grundmodellen saknar till och med radio och högtalare, och fönstren vevas manuellt. Denna minimalistiska approach pressar priset till cirka 300 000 svenska kronor, och med eventuella skattelättnader nästa år kan priset sjunka ytterligare.
I Europa har Dacias framgång med prisvärda och enkla bilar visat att det finns en marknad för fordon utan onödiga finesser. Deras modell Sandero är bästsäljaren på kontinenten. Nu undrar många om även amerikanska tillverkare som Ford, Toyota och GM borde följa efter och erbjuda mer spartanska alternativ.

Slate: Bygg din egen elbil för under 200 000 kr
Bilmärket Slate Auto lovar att du kan modifiera din elbil precis hur du vill. Du får också foliera den och ge den ett namn. En ny amerikansk uppstickare
Senaste nytt
Även basmodeller är fullproppade
Även Fords enklaste version av pickupen Maverick XL, som kostar drygt 250 000 kronor, har en hel del utrustning som Marie Kondo troligen skulle rensa ut. Trots att den är betydligt enklare än lyxmodellen Lariat, har XL ändå luftkonditionering, elektriska fönsterhissar och lås, farthållare, Bluetooth, en 8-tums pekskärm med Apple CarPlay, elektronisk parkeringsbroms och automatiska LED-strålkastare.
I vissa fall kan det till och med vara dyrare för tillverkare som Ford att utveckla enklare alternativ till viss utrustning än att bara låta den vara kvar. Audi har exempelvis funnit det mer ekonomiskt att bygga basmodeller med mycket utrustning som sedan aktiveras via prenumerationstjänster.
En blick bakåt i tiden
Det har inte alltid varit så här. Utrustningsnivån i bilar har successivt ökat, och funktioner som tidigare var lyx är nu standard. För 40 år sedan sålde BMW sin 7-serie med manuell växellåda, tygsäten, utan radio och med endast en backspegel på vissa marknader.

Slates vd: “Vill ha kul bakom ratten igen”
Ny utmanare skakar elbilsmarknaden. Amerikanska Slate satsar på en oväntad strategi. Läs mer om deras revolutionerande grepp. Elbilsvärlden står inför en
Även om det är naturligt att bilar blir mer utrustade med tiden, känns det som att tillverkare under 80- och 90-talet var mer benägna att erbjuda enklare versioner. Frågan är om konsumenterna idag verkligen vill ha dessa avskalade bilar, eller om vi har vant oss vid och uppskattar den moderna utrustningen.
Skulle du kunna tänka dig att leva utan viss utrustning i en Ford Maverick XL om det innebar ett pris närmare 200 000 kronor? Och borde andra biltillverkare följa efter och skala ner utrustningen för att sänka priserna? Eller anser du att funktioner som pekskärm, Bluetooth, elektriska lås, färddator och farthållare är grundläggande i alla bilar oavsett pris?

Kina kör om världen – elbilsjättarna utmanar USA:s tullmurar
Kinas elbilsindustri stormar fram och lämnar konkurrenterna bakom sig. På bilmässan i Shanghai visade jättar som BYD, Nio och Xiaomi upp teknik som får
Läs också:
De fick 900 kronor mer i pension efter förändringen. News 55
AP-fonden vägrar intervju om Northvolt – vill undvika ”för negativ bild”. E55
Svenska storbolag halkar efter miljömålen. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.