I slutet av juli tillkännagav Volkswagen att deras VD sedan 2015, Herbert Diess, skulle gå. Problem med att få fram mjukvara till nästa generations bilar angavs som det främsta skälet. Nu rapporterar Reuters om maktkampen som pågår i hans vakuum.

ANNONS

Porsche-familjen är trötta på ett självkörande Volkswagen

Det är Porsche-familjen – inklusive den gren som heter Piëch – som både vill strama åt kontrollen över Volkswagen-gruppen och återta direktkontroll över biltillverkaren Porsche.

Sparkandet av Diess kan ses som ett första steg mot ett tightare styre av den strategiska inriktningen för Volkswagen-gruppen, som familjen har ett majoritetsstyre över via holdingbolaget Porsche SE. Oliver Blume, som ersätter Diess, kommer närmast från VD-posten hos Porsche.

Enligt källor till Reuters ska Diess ha haft en ganska rå ledarskapsstil, vilket inte alltid uppskattades av ägarna eller motiverades av hans resultat. Det låter inte helt olikt tendensen hos några av koncernens bilar att emellanåt köra lite som de vill.

Diess rekryterades i samband med dieselskandalen och var initiativtagaren bakom koncernens omställning till eldrift.

Blume är nyckeln till Porsche

Återtagandet av biltillverkaren Porsche ska ske genom en börsnotering av företaget, ett drag för vilket Blume anses vara en nyckelperson. Familjen har då för avsikt att köpa en tillräcklig mängd aktier för att skaffa sig en blockerande minoritet.

När Volkswagen och Porsche gick samman, år 2009, förlorade Porsche-familjen sitt direkta inflytande över biltillverkaren med samma namn.

Att Blume väntas sitta kvar som VD för Porsche även efter börsnoteringen, och alltså ha den rollen hos både Porsche som Volkswagen, har mött en hel del kritik från investerarsfären.

ANNONS
ANNONS

Börsnoteringen omgärdas av frågetecken

Porsches börsnotering har mött en del motstånd till följd av de omständigheter som hotar världsekonomin som helhet. 

Rysslands invasion av Ukraina med därav följande energikris är det senaste, men effekten blir desto allvarligare mot bakgrund av att världen fortfarande kämpar för att återanpassa sig till tillvaron efter covid.

Utgången för Porsches del kommer att bero mycket på om Porsche-familjen är tillräckligt angelägna om att uppnå sina mål för att driva igenom en börsnotering till ett lägre pris.