Styrelsen för Volkswagen bestämde förra veckan enhälligt att vd:n Herbert Diess får lämna sin post. Det var i huvudsak problem med ny mjukvara till nästa generation bilar som ledde till beslutet.

ANNONS

Herbert Diess främsta insats för bolaget har varit att ta det ur den kris det befann sig i efter skandalen med manipulerade utsläppstester och återföra legitimitet till varumärket. Men nyligen valde bolaget ändå att gå vidare med en ny vd.

Diess hade sedan tidigare blivit av med en del av sina uppgifter och hade särskilt ansvar för mjukvaruavdelningen Cariad. Men problemen med mjukvaran har därefter lett till konsekvenser. Bland annat har Porsche Macan, en SUV-elbil, blivit försenad.

Förutom stora problem med att utveckla ny mjukvara har Diess också flaggat för nedskärningar och personalminskningar i Volkswagen som ett led i att stärka bolagets position gentemot Tesla. Det har inte varit en populär tanke bland fackliga representanter..

”Att vd:n Herbert Diess får lämna sin post ska inte komma som en överraskning med tanke på hur marginaliserad han hade blivit de senaste månaderna”, skriver Philippe Houchois, analytier på Jefferies, i en rapport.

”Tillfället är olyckligt och ytterligare en illustration av VW:s dysfunktionalitet.”

Behåller ersättning från Volkswagen

Det var i samband med Diess besök på den amerikanska fabriken i Chattanooga som styrelsen började diskutera hans avgång och han slutgiltigt också förlorade förtroendet från ägarna i Porsche och Piech, skriver Bloomberg.

I fredags fick styrelsen information om att frågan skulle diskuteras och under eftermiddagen röstade de enhälligt för att befria Herbert Diess från vd-posten.

ANNONS
ANNONS

Han kommer sannolikt att erhålla full ersättning i drygt tre år till, tills okober 2025, vilket innebär en möjlig ersättning på 30 miljoner euro.

Porsches vd Oliver Blume kommer nu att ta över efter Herbert Diess.

Läs också:

Tog VW ur dieselgate – nu avgår Herbert Diess [Dagens PS]