Dagens PS

Tuff uppförsbacke för Porsche inför börsnotering

Porsche börsnotering
Porsche går mot börsnotering men kan värderas lägre än man tidigare trott. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022

Porsche har ett tufft läge inför sin börsnotering och initierade källor säger att ägarna inte kommer att kunna få det pris man vill ha.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Porsche kan behöva gå på börsen till en kraftig rabatt om man insisterar på att gå vidare när de ekonomiska hindren ökar”, sade två personer inblandade i börsnoteringen på flera miljarder euro, enligt Reuters.

En större rabatterad kurs skulle vara ett bakslag för ägarna som driver börsintroduktionen som en väg att finansiera den dyra övergången från bensindrivna till eldrivna sportbilar.

Förväntningarna har varit höga på Porsche inför introduktionen. Vissa har värderat varumärket till över 80 miljarder euro, enligt bankirer.

Kräver sänkt kurs för Porsche i börsnotering

Nu säger källor till Reuters att en att en större sänkning av introduktionskursen än väntat kan vara nödvändig inför vad som betraktats som en av världens största börsintroduktioner.

Orsakerna är, förstås, den internationella mixen av krig, hot om lågkonjunktur och energikriser.

“Porsche kan behöva nöja sig med så lite som 60 miljarder euro, säger en av källorna till Reuters men påpekar då även att ägarna inte skulle acceptera mindre än så.”

Andra rykten talar om att ägarna har olika åsikter om värderingen, ytterligare andra om att investerarna ännu inte kommit överens om hur de ska bedöma värderingen.

ANNONS

“Fantastiskt men inte Ferrari”

Förra månaden satte Bernstein Research ett spektra av möjliga värderingar på Porsche brett, från 55 miljarder euro till 100 miljarder euro.

Samtidigt beräknade man det ”verkliga värdet” till cirka 75 miljarder euro, baserat på en formel som inkluderar vinster före räntor och skatter (EBIT) och karaktäriserar Porsche som ”ett fantastiskt företag men inte Ferrari” på grund av det senare märkets högre marginaler.

Läs även: Porsches börsnotering – en av Tysklands största

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS