Dagens PS

Europas biltillverkare ser nytt hopp efter historiskt tullbesked

Donald Trump har gjort upp med Japan. (Foto: Darren Halstead on Unsplash och Canva)
Donald Trump har gjort upp med Japan. (Foto: Darren Halstead on Unsplash och Canva)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 25 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Den globala bilindustrin andas ut när ett nytt handelsavtal mellan USA och Japan sänker tullarna – en potentiell vändpunkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En oväntad vändning på den globala handelsarenan har fått de europeiska biltillverkarna att jubla, skriver CNBC.

Efter att USA och Japan nått en betydande handelsöverenskommelse, där tullarna på importerade japanska fordon sänks, växer nu förhoppningarna om liknande genombrott för andra stora bilexportörer som EU och Sydkorea.

Denna utveckling har sänt en våg av optimism genom bilindustrin, där aktier i flera ledande företag stigit markant.

Japans avtal som katalysator för globala förhandlingar

Det nya handelsavtalet mellan USA och Japan innebär att amerikanska tullar på importerade japanska fordon och delar kommer att sänkas till 15 procent, en betydande minskning från den befintliga tullsatsen på 25 procent.

Detta har beskrivits som en “massiv” överenskommelse av USA:s president Donald Trump, som menar att det kan vara det största avtalet som någonsin har ingåtts. Japans premiärminister Shigeru Ishiba välkomnade avtalet och noterade att det är “den lägsta siffran bland länder som har ett handelsöverskott med USA”.

Japans premiärminister Shigeru Ishiba (Foto: Philip Fong/AP/TT)
Japans premiärminister Shigeru Ishiba (Foto: Philip Fong/AP/TT)

Nyheten fick omedelbart de japanska biltillverkarnas aktier att skjuta i höjden.

Toyota steg med över 14 procent, medan Honda och Nissan ökade med 11 respektive 8 procent.

ANNONS

Denna starka uppgång speglar marknadens lättnad över att Japan lyckades undvika de ännu högre tullar som hotade att införas från och med den första augusti.

Citi-ekonomen Katsuhiko Aiba menar att avtalet mellan Washington och Tokyo, som sänker ömsesidiga tullar för bilar till 15 procent, kan påverka förhandlingarna med andra stora bilexportörer.

Han anmärkte att det är “anmärkningsvärt att biltullarna minskade utan någon begränsning av bilexporter för ett stort bilexporterande land, vilket kan få konsekvenser för förhandlingar med EU och Sydkorea.”

EU:s nästa drag kan tvinga dem att köpa elbilar

EU-kommissionen förbereder nya regler som kan förändra spelplanen för biluthyrningsföretag och stora organisationer. Om förslaget går igenom, kan det

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Europas kamp för ett tullgenombrott

Bilindustrin är särskilt sårbar för tullar, givet den höga globaliseringen av leveranskedjor och det stora beroendet av tillverkningsverksamhet över hela Nordamerika. Det har länge varit en utmaning för EU att nå ett avtal med USA för att sänka biltullarna.

Trump har nyligen försökt att öka trycket på EU genom att hota med att höja tullarna på EU-import till USA till 30 procent från den första augusti, om ingen överenskommelse nås före det datumet.

Detta efter att EU under 2024 stod för 22 procent av USA:s exportmarknad, enligt data från den europeiska biltillverkarnas branschorganisation ACEA.

Hildegard Müller, vd för VDA (Foto: VDA)
Hildegard Müller, vd för VDA (Foto: VDA)
ANNONS

VDA, Tysklands bilindustriförening, har uppmanat EU att intensifiera sina ansträngningar för att nå ett handelsavtal med USA. Hildegard Müller, vd för VDA, sade i ett e-postmeddelande till CNBC att “med tanke på det handelsavtal som tillkännagavs idag mellan USA och Japan, är en lösning på tullkonflikten mellan EU och USA desto viktigare. Ansträngningarna att hitta en förhandlingslösning måste intensifieras ytterligare.”

Hon betonade vikten av att diskussionen och förhandlingarna inte begränsas till motåtgärder och högre tullar, utan att alla alternativ för att mildra tullkonflikten bör övervägas.

“Ömsesidiga handelslättnader och mindre protektionism måste vara målet”, tillade Müller.

Bilindustrin i krismöte när EU vill införa ny megaskatt

En föreslagen ny skatt inom EU, som riskerar att påverka stora företag och särskilt bilindustrin, har väckt starka reaktioner. Med ett budgetförslag på

Blandade reaktioner och framåtblick

Medan europeiska och japanska biltillverkare firade avtalet, uttryckte en grupp som representerar Ford, General Motors och Stellantis oro över en överenskommelse som kan sänka japanska biltullar till 15 procent, samtidigt som tullarna på import från Kanada och Mexiko ligger kvar på 25 procent.

Matt Blunt, som leder American Automotive Policy Council, menar att “alla avtal som tar ut en lägre tull för japansk import med praktiskt taget inget amerikanskt innehåll än den tull som tas ut på nordamerikanska fordon med högt amerikanskt innehåll är ett dåligt avtal för den amerikanska industrin och amerikanska bil arbetare.”

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Rella Suskin, aktieanalytiker på Morningstar, menar att det är “omöjligt att förutsäga” om ett europeiskt bilavtal kan följa Japans nya handelsvillkor med USA, även om det är vad marknaderna reflekterar.

ANNONS

Hon påpekade en kritisk punkt: Japans åtagande att investera över 550 miljarder dollar (motsvarande cirka 5 765 miljarder svenska kronor) i USA.

“Kommer Europa att göra detsamma? Även om de europeiska biltillverkarna har betydande investeringsplaner i USA, kommer siffrorna inte i närheten av Japans åtagande”, sade Suskin till CNBC.

Samtidigt noterade hon att EU-förhandlarna har föreslagit att ta bort sina 10 procentiga tullar på amerikansk bilexport om USA sänker sina tullar på sektorn till under 20 procent. Den 15 procentiga tull som överenskommits med Japan antyder att en tull under 20 procent är genomförbar, vilket ger en viss optimism inför kommande förhandlingar.

Volvos vd vädjar till EU efter miljardförlust

I skuggan av en global ekonomisk osäkerhet kämpar Volvo. Vd Samuelsson vädjar till EU efter miljardförlust – en kamp mot tullar och tuff marknad. Den

Missa inte:

Kaos kring nya bilen: Därför säljs den med jättepåslag. Dagens PS

Många upplever det – men få förstår varför. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS