En Jaguar som skulle hyllas som en födelsedagspresent till märket, slutade istället i sorg när den aldrig nådde produktion.
Den vackraste Jaguar som aldrig byggdes – en sorglig saga


Mest läst i kategorin
Trots att den hyllades av alla och ansågs vara den vackraste bilen som Jaguar någonsin skapat, mötte den ett oväntat slut.
Berättelsen om denna unika bil är en påminnelse om att visioner ibland kan vara för storslagna för att förverkligas, trots enastående teknik och design. Detta är historien om Jaguar C-X75, bilen som var dödfödd, men som ändå gjorde ett oförglömligt intryck på bilvärlden, enligt EVO.
En dröm som tog form
Konceptbilen C-X75 presenterades vid bilsalongen i Paris 2010. Ursprungligen var syftet att fira Jaguars 75-årsdag med en fantastisk bil inspirerad av den klassiska XJ13. Men bakom kulisserna fanns en djupare mening.

Jaguar designstudio såg bilen som ett tredimensionellt budskap till ledningen, för att påminna dem om att Jaguar framför allt skulle vara snabba och vackra. Ett annat syfte var att lyfta fram Jaguars arbete med framtida framdrivningsteknik.
Eftersom företaget redan visat upp en prototyp av XJ med en räckviddsförlängande drivlina, var det logiskt att C-X75 skulle ta detta tänkande ett steg längre.
Konceptbilen utrustades med fyra elmotorer, en per hjul, och genererade elektricitet ombord från två mikroturbiner, tillverkade av det brittiska företaget Bladon Jets.
I teorin, vill säga.
I praktiken kunde utställningsbilen köras försiktigt, men endast med en elmotor och utan turbiner. Ändå var hela projektet så oerhört spännande att det inte kunde förbli en engångsföreteelse.

Från koncept till produktion – nästan
I maj 2011 meddelade Jaguar att de skulle bygga C-X75 i en begränsad upplaga om 250 bilar, med ett pris “från 8,5 miljoner svenska kronor” och med de första leveranserna planerade till 2013.
För att möta den snäva tidsplanen togs Williams Advanced Technology in för att förbereda bilen för vägen. De fick en uppsättning utmanande mål: produktionsbilen skulle ha en acceleration från 0 till 160 kilometer i timmen som en Bugatti Veyron, koldioxidutsläpp som en Toyota Prius och en eldriven räckvidd som en Chevrolet Volt.

De glömda bestarna: Superbilarna som ingen fick köra på riktigt
Bilvärlden är full av fantastiska konceptbilar som väckt stora förväntningar, men få har lyckats ta steget från ritbord till produktion. Bakom varje
Dessutom skulle den se exakt ut som den ursprungliga konceptbilen.
För att uppnå dessa höga mål fick den fantastiska exteriören inte ändras, men allt under skalet var tvunget att omformas. Medan konceptbilen byggdes kring en aluminiumstruktur klädd i plast, skulle produktionsbilen använda en ultrastyv kolfiberkaross täckt med kolfiberpaneler.

De små turbinerna, trots att de var en fin idé, genererade för mycket värme för att vara praktiska. Drivlinan omkonstruerades därför till en laddhybrid med en elmotor per axel, som fick ström från ett 19 kWh batteri monterat bakom sätena och strax framför en förbluffande 1,6-liters fyrcylindrig motor, härstammande från ett olyckligt Cosworth F1-projekt.
Denna motor skulle varva till 10 200 varv per minut och, med hjälp av både turboladdare och kompressor, leverera 502 hästkrafter.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Den totala systemeffekten översteg 850 hästkrafter, vilket gav en acceleration från 0 till 100 kilometer i timmen på under tre sekunder och en topphastighet på 354 kilometer i timmen.
Precis som utlovat var den eldrivna räckvidden cirka 64 kilometer och den officiella koldioxidutsläpps siffran var endast 89 gram per kilometer. Att packa all denna teknik utan att förstöra konceptbilens form krävde nyskapande tänkande, vilket är anledningen till att bränsletanken till exempel hamnade under mittkonsolen.

Mörka moln över projektet
Att hålla alla de olika drivlinans komponenter vid rätt temperatur var en ännu större utmaning och krävde totalt tio kylare. Detta tvingade Ian Callum och hans designteam att lägga till några subtila nya intag och utlopp till utställningsbilens form.
När ingenjörsarbetet var klart och designen anpassad till detta, byggdes fem prototyper. I 18 månader arbetade Jaguar- och Williams-ingenjörerna intensivt med utvecklingsarbetet tills mörka moln samlades över projektet.
Den globala ekonomin var inte på topp, och många på Jaguar mindes den senaste gången företaget försökte sälja en flaggskepps-superbil mot bakgrund av finansiell osäkerhet. Förföljda av minnet av osålda XJ220, avbröt Jaguars ledning C-X75-projektet i december 2012.
Prototypflottan fortsatte att testa ett tag i forsknings- och utvecklingssyfte. En av bilarna förstördes i en olycka på Gaydon-testbanan, och sedan lades projektet tyst ner.

Ett sista uppträdande
Men C-X75 var för vacker för att bara försvinna och återuppstod i Bond-filmen Spectre från 2015 som skurkens, Mr. Hinx, transportmedel. För att möjliggöra detta snyggade Jaguar och Williams till två av ingenjörsprototyperna för närbilder och byggde en serie om fem stuntbilar med stålramar, glasfiberpaneler, rallyfjädring för asfalt och 5-liters V8-motorer i mitten, redo att jaga Bonds Aston DB10 genom Roms gator.
Det sista kapitlet i den sorgliga berättelsen om C-X75 kom efter filminspelningen, när Jaguar beslutade att sälja fyra av stuntbilarna.
Innan de släpptes ut på marknaden byggdes de om av Williams och skickades sedan till en gemensam testbana för bilindustrin i Spanien för en sista provkörning. Berättelsen förtäljer att när de fantastiska orange C-X75-bilarna lastades av lastbilen, gjorde även normalt avtrubbade ingenjörer från andra bilföretag en förvånad dubbelkoll, i tron att Jaguar ändrat sig och beslutat att tillverka denna fantastiska bil trots allt.
Men nej. C-X75 var dödfödd.

Lyxbilsjätten i blåsväder: Hotas av stora förseningar
Den brittiska lyxbilstillverkaren Jaguar Land Rover, även känd som JLR, tvingas nu omvärdera sin strategi för elbilar. Efter en markant nedgång i
Missa inte:
Kaos kring nya bilen: Därför säljs den med jättepåslag. Dagens PS
Räddningen är här: BMW:s lösning för V8-motorn. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]