En liten förändring i dina sömnvanor kan göra oväntat stor skillnad för hur aktiv du är – redan nästa dag, enligt en ny omfattande studie.
Sömnvanan som gör att du rör dig mer – redan nästa dag


Mest läst i kategorin
Många vill röra på sig mer men vardagen kommer ofta emellan. Gymkort dammar igen, stegräknaren skvallrar om stillasittande och motivationen är svår att hitta efter långa arbetsdagar.
Men tänk om lösningen inte handlar om att göra mer – utan om att sova annorlunda?
En ny omfattande studie visar att våra sömnvanor kan spela en större roll för den dagliga aktiviteten än vi tidigare trott.
Missa inte: Kaffe sjunker globalt – men varför sjunker inte priset i butik? Dagens PS
Sömnvanan gav mer rörelse
Sömn och psykiskt välbefinnande har seglat upp som de viktigaste hälsofaktorerna för svenskar 2025 – viktigare än både träning och kost. Kvinnor prioriterar framför allt återhämtning och balans, medan män lägger större vikt vid fysisk aktivitet. Men oavsett livsstil är målet detsamma: att må bra, inifrån och ut.
För den som redan har sömnen högt på listan kommer nu goda nyheter. En ny omfattande studie visar att just sömnen kan spela en större roll för vår fysiska aktivitet än vi kanske anat.

Forskarna följde nästan 20 000 vuxna under ett helt år och fann ett tydligt mönster: de som gick och lade sig tidigare på kvällen var mer aktiva dagen därpå. Personer som somnade runt 21.00 rörde sig i genomsnitt 30 minuter mer per dag än de som somnade vid 01.00.
Den extra aktiviteten bestod främst av måttlig till kraftig fysisk rörelse, det som WHO rekommenderar för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, depression och andra hälsoproblem.
Enligt sajten Earth.com, som rapporterar om studien, visade resultaten också att det inte bara handlar om hur länge man sover, utan när man går och lägger sig.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Små förändringar gör skillnad
Forskarna fann nämligen att även små förändringar gjorde skillnad. Deltagare som justerade sin läggtid med bara 30 minuter tidigare, utan att förkorta den totala sömntiden, uppvisade märkbara ökningar i fysisk aktivitet redan dagen efter.
“Våra resultat är konsekventa över olika befolkningsgrupper och visar att om du kan gå och lägga dig tidigare än vanligt, utan att minska din sömntid, så ökar sannolikheten att du rör på dig mer nästa dag”, säger Elise Facer-Childs, en av studiens seniora författare.
Studien, som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, är ett samarbete mellan forskare i Australien, USA, Storbritannien och Schweiz. Den leddes av forskaren Josh Leota vid Monash University.
Läs också: Oväntad rymdsignal förbryllar forskare – kom från fel håll. Dagens PS
Nattugglor i kläm
En viktig faktor bakom sambandet är människors så kallade kronotyp, det vill säga om man är morgon- eller kvällsmänniska. Forskningen visar att personer med en naturlig benägenhet att vara vakna sent oftare rör sig mindre och har svårare att få till träning i vardagen.
“Standardrutiner från nio till fem kan krocka med kvällspersoners naturliga sömnpreferenser, vilket leder till social jetlag, sämre sömnkvalitet och ökad trötthet på dagen, som i sin tur minskar motivationen till fysisk aktivitet”, förklarar Leota.
Data samlades in via aktivitetsarmband som loggar rörelse, puls och kroppstemperatur dygnet runt. För att styrka resultaten analyserade forskarna också data från nästan 6 000 personer med Fitbit-enheter kopplade till det amerikanska forskningsprogrammet All of Us.
Läs även: Bedrägerivåg mot pensionärer – klicka inte på länken i sms:et. Dagens PS
Läs även: Bluffritual lurar äldre på smycken och kontanter. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.