Dagens PS

Cancer skapar en "skyddsvägg" mot immunförsvaret

En grupp mördar-T-celler (gröna och röda) omger en cancercell (blå). Forskare har funnit hur cancer skyddar sig mot T-celler
En grupp mördar-T-celler (gröna och röda) omger en cancercell (blå). Forskare har funnit hur cancer skyddar sig mot T-celler. (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

En banbrytande upptäckt ökar förståelsen för hur cancer undviker vårt immunförsvar och öppnar nya vägar för utveckling av läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Cancerceller interagerar med vårt immunsystem på tre huvudsakliga sätt, de kan gömma sig, slå tillbaka eller bilda en fysisk barriär, det skriver Newsweek.

Sur cancer

En forskarteam vid University of Texas Southwestern, i USA, har undersökt det tredje sättet och funnit något som kan ge nya väger till att hjälpa vårt immunförsvar i att döda cancerceller.

Det har länge varit känt att cancertumörer är något surare än frisk vävnad. Det beror till stor del på att mjölksyra är en avfallsbiprodukt från cancercellernas ämnesomsättning, men, deras surhet är inte enhetlig.

I sin studie använde forskarna sonder i nanoskala för att mäta hur pH-värdet mellan tumörceller varierar.

De fann att cellerna var mycket surare på ena sidan än på andra, surheten polariserades alltså i cellerna.

Forskarna fann att cancercellerna pumpade bort syran från sina närliggande celler och in i den omgivande miljön, vilket skapade en vägg av surhet runt tumören.

ANNONS

Senaste nytt

Hindrar T-celler

ANNONS

Genom att studera prover från mänsklig tumörvävnad fann de att den sura väggen var mer eller mindre fri från T-celler som bekämpar skadliga celltyper och infektioner.

Cancern kunde alltså skapa en sur vägg som skydd mor vårt immunförsvars mördar-celler, T-cellerna.

“Denna studie avslöjade en tidigare okänd polariserad extracellulär surhet som är utbredd runt cancerceller,” säger Jinming Gao, vid University of Texas Southwestern, i ett uttalande, skriver Newsweek.

Nya läkemedel mot cancer

Fynden skulle kunna leda till utveckling av nya läkemedel mot cancer. Att förstå surheten kring cancerceller kan hjälpa till att utveckla behandlingar som riktas mot platsen för en tumör.

Den ökade surheten kan användas som en signal för att säkerställa att läkemedlet endast levereras till platsen för tumören.

Läkemedel designade för att hindra cancerceller från att producera sina sura väggar skulle göra dem mer sårbara för attacker från våra kroppars immunförsvar.

Cancer ökar bland unga

Cancer drabbar fler unga människor och läkare är oroliga och förbryllade. Forskare försöker ta reda på vad det beror på.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS