Dagens PS

Glöm pingisbord – Europas (och Sveriges) techbolag lockar med pappaledighet, terapi och mening

techbolag
När techjättarna i USA flashar med optionsmiljoner och hyperloop-kontor, väljer allt fler europeiska talanger något helt annat: att jobba kvar. Foto: Canva
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Det är inte lönen som får de smartaste programmerarna att stanna på Europas – eller Sveriges techbolag. Det är pappaledighet, livsinsikt och en känsla av att någon faktiskt bryr sig om hur du mår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När techjättarna i USA flashar med optionsmiljoner och hyperloop-kontor, väljer allt fler europeiska talanger något helt annat: att jobba kvar. Och inte bara för att flytt till Silicon Valley innebär livslångt beroende av Uber Eats. Nej – för att den europeiska arbetskulturen, med sin arbetsro, sin sjukförsäkring och sin kaffemaskinsbaserade empati, faktiskt fungerar.

2024 ökade IT-investeringarna i Europa med nio procent och landade på drygt 1 100 miljarder dollar. Drivkraften? En AI-våg som kräver moln, datahallar och mjukvarulösningar – men också människor som orkar.

techbolag
En AI-våg som kräver moln, datahallar och mjukvarulösningar – men också människor som orkar. Foto: Canva

Birmingham i Europa slår Palo Alto i USA

Högst upp på listan över Europas mest attraktiva techarbetsgivare hittar vi OneAdvanced, ett brittiskt mjukvaruhus baserat i… Birmingham. Inte Berlin. Inte Barcelona. Birmingham.

Men låt dig inte luras av postnumret. OneAdvanced levererar system till allt från sjukhus till fotbollsklubbar, och internt pågår en ständig rotation: marknadschefen Oliver Black har hunnit med sex olika roller på elva år, rapporterar Financial Times.

“Alla stöttar varandra. Jag har aldrig jobbat med en person jag inte gillar”, säger han och menar det.

Och pappaledigheten? Den har precis dubblats – från två till fyra veckor. Löneökningarna ses över varje kvartal. Inte varje år.

Palo Alto är inte världens medelpunkt utan en håla söder om San Francisco. Foto: Canva
ANNONS

SAP:s hemliga vapen i Europa

SAP i Tyskland, Europas just nu högst värderade bolag, låter sina anställda lägga 15 procent av arbetstiden på personlig utveckling. Det kan handla om att byta avdelning, gå en utbildning eller bara förstå sig själv lite bättre.

En av SAP:s forskare i datateam bytte nyligen plats med en AI-ingenjör – inte för att hon ville sluta, utan för att hon ville växa.

Globalt HR-chef Caroline Hanke säger det rakt ut: “Vår största tillgång är våra medarbetare.” Och det är ingen floskel. När deras interna välmående-index stiger med en procentenhet, ökar bolagets resultat med 85–95 miljoner euro.

Dessutom: ränta-fritt lån till första bostaden. Mindfulness-träning. Cancer-screening.

Foto: Canva

En spanjor, en irländare och en fransman kliver in på ett techbolag

Det är inte början på ett skämt. Det är en vanlig arbetsdag på Amadeus, techbolaget som driver bokningssystem åt 400 flygbolag och tillverkar biometrikiosker åt gränskontroller.

På huvudkontoret i Madrid jobbar 60 nationaliteter tillsammans, enligt kommunikationschefen Neil Rogan. Han är irländare, har bott i Nice, och kallar terapistödet från företaget för “det bästa jag någonsin gjort.”

ANNONS

“Jag fick tio sessioner med en psykolog och kunde prata om vad jag ville. Det gav mig insikter som hjälpt mig i jobbet – och i livet.”

Läs även: Ny forskning visar: Mellan kaffe och karriär – där händer det viktiga

Foto: Canva

Och i Sverige då?

Är Sverige med på tåget? Både ja och nej.

Volvo Cars har sedan flera år tillbaka satsat på ett forskningsbaserat verktyg som mäter hur deras agila team fungerar – med fokus på samarbete, feedback och kontinuerlig förbättring. 9 000 medarbetare i 700 team deltar. Tanken? Att skapa en arbetskultur där människor växer och utvecklas – inte bränner ut sig.

Men generellt ligger svenska techbolag lågt i internationella jämförelser när det gäller personalutveckling. En rapport från Göteborgs universitet visar att svenska arbetsgivare anordnar förvånansvärt få aktiviteter som coaching, karriärplanering och mentorskap. Kort sagt: vi tror fortfarande att fika räcker.

Så visst finns det ljus. Men också förbättringspotential. Frågan är bara vem som tar första steget – innan tyskarna gör det ännu en gång.

Läs även: Latmaskarnas revansch: Träning gör dig inte odödlig

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS