Dagens PS

Svensk cement tillbaka i domstolen

Söker nytt tillstånd för att bryta kalk i Slite
Heidelberg Materials, som bryter kalk i Slite, ansöker om tillstånd för ytterligare 30 år men flera myndigheter är kritiska mot brytningen. (Foto: Karl Melander/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Miljö eller produktion? Nu ställs den klassiska frågan om svenskt cement igen. Tillståndet att bryta kalk på Gotland ska förnyas och myndigheterna är kritiska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För fyra år sedan riskerade Sverige en cementbrist sedan nuvarande Heidelberg Materials, dåvarande Cementa, lämnat in en ansökan med stora brister och sedan i juli 2021 fått nej på ansökan.

Domstolen konstaterade att ansökan hade stora brister, inte minst i beskrivningen av miljökonsekvenser och bolagets inverkan på grundvattnet på Gotland.

Lokala miljögrupper och naturvänner var positiva till domen medan fackföreningar menade att Sveriges byggande skulle stanna av och många jobb hotas av domstolens nej.

Länsstyrelsen vill neka cementjätte tillstånd på Gotland – igen. Dagens PS

Underkände ansökan

Både länsstyrelsen och Naturvårdsverket underkände då Cementas ansökan om ett förnyat tillstånd för kalkbrytning.

Riksdagen ändrade då snabbt miljöbalken för att ge möjlighet till fortsatt tillfällig brytning. Lagrådet sade nej till förslaget men riksdagen körde över de juridiskt kunniga.

Nu väntar Heidelberg Materials, tidigare Cementa, på en ny dom. 7 maj väntas mark- och miljödomstolen i Nacka avgöra om företaget ska få fortsätta att bryta kalk i Slite, nu för en ny 30-årsperiod.

ANNONS

Senaste nytt

Lika viktigt i dag

ANNONS

Enligt Malin Löfsjögård, vd för branschorganisationen Svensk betong, är kalkbrytningen lika viktig nu som 2021.

”Slite står för en majoritet av den cement som tillverkas och används i Sverige, och vi behöver cement för att tillverka betong”, säger hon hos TT.

Sedan 2021 har säkerhetsläget i världen förändrats och nu kan Svensk betong därför ta till den typen av argument för att få fortsätta den miljökänsliga hanteringen.

”Det är även kopplat till den geopolitiska frågan. Om vi ska stärka och rusta Sverige kommer det att behövas mycket betong. Då är det centralt att vi har kontroll över råvarorna som vi behöver”, menar Malin Löfsjögård.

Cementas ägare vägrar lämna Ryssland. Dagens PS

Ser risker med brytningen

Naturvårdsverket, motpart i målet, ser risker för natur, känsliga våtmarker och fridlysta arter.

Verket ställer därför en rad krav på villkor och försiktighet för att tillståndet ska förnyas och förlängas.

”Där är vi inte överens med bolaget i alla delar ännu”, säger Lena Lidmark, miljöjurist hos Naturvårdsverket.

ANNONS

”Men om domstolen går med på de krav som vi har i form av försiktighetsmått och om domstolen meddelar de dispenser och tillstånd som krävs enligt gällande lagstiftning, så anser vi att verksamheten kan tillåtas”, tillägger hon.

Länsstyrelsen kritisk mot svenskt cement

Länsstyrelsen på Gotland har också argument mot kalkbrytningen och motsätter sig bolagets ansökan. Det handlar om att de potentiella skadorna på grundvatten och miljö blir för stora.

Om domstolen säger nej, kan dess dom överklagas. Sverige kommer dock inte att hamna i samma krisläge som efter den bristfälliga ansökan som först fick nej 2021. Det tillfälliga tillstånd som Heidelberg Materials har sedan dess gäller till slutet av nästa år, 2026.

”Men har vi inte cementtillverkningen i Slite blir det ett utmanande läge framöver. Sverige skulle bli i stort sett helt importberoende”, är Malin Löfsjögårds medskick till domstolen.

Innovationen som cementindustrin mörkade. Realtid

Myndigheter dömer ut Cementa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS