Dagens PS

Så blev bastun hetare än någonsin

Bastun het men finnarna rädda att förlora den
De tre i Kaj och svenska fans i schweiziska Basel lördag, bara timmar innan Eurovision-finalen går av den berömda stapeln. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 maj 2025Publicerad: 17 maj 2025


Succé för bastu, javisst. Och i Eurovision kan den fullbordas. Men nu växer helt andra farhågor i Finland, som vill behålla nationalsymbolen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Först Kaj. Sedan sjöng hela svenska folket ”Bara bada bastu”. Nu räds finnarna affärsmöjligheterna efter finlandssvenska Mello-succén.

”Nu måste vi se till att svenskarna inte tar över bastun som koncept”, säger designexperten och entreprenören Tiia Vanhatapio till Kauppalehti.

Rädslan finns i Finland där man tänker tanken att de ofta svenska marknadsförarna, till råga på allt med finsk hjälp i form av österbottniska Kaj, ska få Europa att tro att bastun kommer från Sverige.

I spåren av de tre minuter bastu som representerar Sverige i Eurovision, växer de svenska bastutankarna.

I april lät Svenskt trä publicera en opinionsundersökning som visar att fyra av tio svenskar nu drömmer om en egen bastu.

”Svenskarna tar till sig”

Det är sådant som Tiia Vanhatapio läser och ligger vaken kring.

”Svenskarna har en förmåga att ta till sig befintliga idéer, putsa till dem lite och presentera dem som sina egna”, säger Vanhatapio som bland annat jobbat för Ikea.

“I Finland finns eller fanns Isku och Asko och i Sverige Ikea. Men det var Ikea och Sverige som kom på idén överlåta monteringen på kunderna och sälja platta paket till lågt pris. Och det var svenskar som kom på idén att packa om strumpor och skapa Happy Socks”.

ANNONS

Tiia Vanhatapio och hans affärspartner Tom Hakava gör sitt för att rädda bastun åt finnarna. På Djurgården, invid Vasamuseet och Junibacken har man byggt en bastuby, ett Eurovision-tält och naturligtvis en bred presentation även av allt annat finskt, från Mumin och Lilla My till Lordi och jultomten.  

Men jultomten…vänta nu, är inte han svensk? Jaja.

Finlands drastiska drag: Bada mindre bastu. Dagens PS

Kaj repar. Här vid generalrepetitionen inför finalen i Eurovision. Fredag i Basel och ”Bara bada bastu” än en gång. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix-TT)
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Bastu succé i fler världsdelar

Bastutillverkaren Tylö Helo, en fusion från 2010-talet mellan finska Helo och svenska Tylö, kan om man räknar den finska delen av företaget fira 106 år i år.

Helo var en av de största i Finland, Tylö etta på bastu i Sverige och nu skördar man stora framgångar i såväl USA, åtminstone innan tullarna, som Asien.

Småbolagsförvaltaren: Amerikanska bastubadare kan lyfta aktien. Dagens PS

Den framgångsresan började redan innan ”Bas ek sauna le lo”. Ja, ”Bara bada bastu” på hindi.

ANNONS

Då kommer den stora frågan; är det nyttigt att bada bastu?

Det kanske inte är rätt fråga att ställa på finsk mark, men en professor i Uppsala, Hans Hägglund, är beredd att genast intyga att regelbundna bastubad inte bara är rena hälsokuren utan dessutom gör dig gladare.

Friskare och gladare med bastu

”Det finns en studie från 2015 som visar att de som badar bastu regelbundet, fyra till sju gånger i veckan, hade minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom med ungefär 45 procent jämfört med de som badade bastu en gång i veckan”, säger Hans Hägglund.

Förutom att vara professor i Uppsala är han överläkare vid Karolinska och, inte oväntat, knuten till Svenska bastuakademien.

Bättre sömn, dämpad ångest och antidepressiv effekt, du blir alltså gladare, är några effekter av bastubad 4-7 gånger i veckan, hävdar Hägglund.

Faktum är att han hoppas bastubad ska börja skrivas ut på recept som man gör med fysisk träning.

Jodå, så bra är Kaj faktiskt

Om vi då har rett ut hur bra bastu är, återstår frågan hur bra Kaj är?

ANNONS

”Riktigt bra”, konstaterar Göteborgsoperans tenor Tomas Lind hos G-P eftr att ha lyssnat på Kajs version av Puccinis aria ”Nessun Dorma”, hos Kaj ”Nissan Bromsa”.

”Jag blev imponerad, dessutom sjunger han i rätt tonart och det tycker jag är väldigt fint”, säger Tomas Lind, som har 30 års operaerfarenhet, om Kajs Jakob Norrgårds vibrato.

”Det här var riktigt bra, förutom det sista H:et, men det är inte lätt. Det har jag kämpat med många gånger”.

Dåså.

Det här tar Sverige. Eller om det nu är Finland. Därmed bast…u.

Nej. En sak till förresten.

När mäklarfirman Bjurfors 2022 gjorde en undersökning om vilka uppgraderingar av en bostad svenskarna var beredda att betala extra för, låg bastun på en av jumboplatserna.

Endast sex procent av de svarande kunde tänka sig att betala lite för att få en bastu hemma. Efter i kväll kan vi snacka om andra siffror…

Designgurus bakom flytande bastu. Dagens PS

ANNONS

Waterloo: Låten som skrev musikhistoria. Dagens PS

Utredning öppnar för finsk tunnel till Sverige. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS