Pristrycket i den amerikanska ekonomin minskar. Trots tullhot och dyra boenden visar inflationen tecken på lättnad.
USA:s ekonomi visar styrka: Inflationen lägre än väntat


Mest läst i kategorin
April kom med siffror som överraskade, men inte som många hade trott. Med nya tullar i kulisserna och en avvaktande centralbank visar den amerikanska ekonomin ett oväntat tecken på stabilitet.
Inflationen bromsar in i USA
Den amerikanska konsumentprisindexen (CPI) steg med 0,2 procent i april, precis som analytikerna hade förutspått. Däremot blev årsiffran något av en lättnad: 2,3 procent – lägre än väntade 2,4 procent. Enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet är detta den lägsta inflationstakten sedan februari 2021.
Kärninflationen, där mat och energi räknas bort, ökade även den med 0,2 procent på månadsbasis och landade på 2,8 procent i årstakt. Här låg siffrorna i linje med förväntningarna.
”Inflationen var något lägre än väntat i april samtidigt som president Donald Trumps tullar precis börjat påverka den avmattande amerikanska ekonomin”, skriver CNBC.
Missa inte: USA riskerar konkurs i augusti – finansministern varnar. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Nyligen rapporterade Dagens PS att inflationen i mars också var lägre än förväntat. Då landade tolvmånadersinflationen på 2,4 procent medan kärninflationen steg med måttliga 0,1 procent till 2,8 procent på årsbasis, vilket vid den tidpunkten var den lägsta nivån på fyra år enligt CNBC. Aprilsiffrorna bekräftar nu att den dämpade trenden håller i sig.
Senaste nytt
Bostäder pressar upp
Bakom ökningen ligger framför allt bostadssektorn. Priserna på boende steg med 0,3 procent och stod därmed för mer än hälften av den totala prisuppgången i april. Detta är betydelsefullt, då bostadskostnader utgör omkring en tredjedel av hela indexvikten.
Energi visade däremot tecken på återhämtning efter en svag marsmånad. Efter att ha fallit med 2,4 procent i mars, steg energipriserna med 0,7 procent i april. Livsmedelspriserna gick åt motsatt håll och minskade marginellt med 0,1 procent.

Andra varukategorier visade blandade resultat: begagnade bilar sjönk med 0,5 procent för andra månaden i rad medan priserna på nya bilar förblev oförändrade. Kläder blev något billigare, ned 0,2 procent, medan sjukvårdstjänster steg med 0,5 procent.
En detalj som stack ut var priset på ägg, som föll med hela 12,7 procent i april. Trots raset ligger priserna fortfarande 49,3 procent högre än för ett år sedan.
Läs också: Eldade bland träden – så gick det med skörden på Kiviks musteri. Dagens PS
Fed får andrum
De relativt beskedliga siffrorna har direkt påverkan på marknadens förväntningar kring penningpolitiken. Många hade räknat med att Federal Reserve skulle börja sänka räntan redan i juni, men den senaste utvecklingen talar för en senarelagd start. Nu ser marknaden i stället en första sänkning i september, och kanske bara två totalt i år.
Att inflationen hållit sig över Feds mål på 2 procent i över fyra år gör att centralbanken har haft svårt att motivera lättnader, även om andra indikatorer pekat på en avmattning i ekonomin.
En joker i sammanhanget är president Trumps tullpolitik. Under sin så kallade ”Liberation Day”-presentation införde han 10-procentiga tullar på alla amerikanska importvaror och aviserade ytterligare åtgärder mot handelsparter. Den senaste tiden har tonen dock mildrats. Mest anmärkningsvärt är beslutet att pausa de mest aggressiva tullarna mot Kina i 90 dagar för vidare förhandlingar.
Denna utveckling har gett marknaden hopp om att handelskriget inte ska blossa upp igen, vilket i sin tur minskar trycket på Fed att agera snabbt.
På torsdag kommer en ny temperaturmätare när Bureau of Labor Statistics släpper siffrorna för producentpriserna, vilket är en indikator som ofta ses som ledande för inflationen framöver.
Läs även: Nu kommer Jetson One – flyg som i Star Wars för 1,2 miljoner. Dagens PS
Läs även: Elcykel eller vanlig cykel – vad är bäst för hälsan? Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.