Euron har stärkts kraftigt mot dollarn. Nu drömmer europeiska politiker om att konkurrera med dollarn globalt. Så här ska det gå till.
Så ska euron vinna på dollarns kris


Mest läst i kategorin
Den kaotiska ekonomiska politik som Donald Trump initierat ger euron fart, konstaterar tyska Handelsblatt.
Det har varit en ”extremt ovanlig” utveckling på valutafronten där euron gått från en lägre värdering upp elva procent till 1,15 dollar, konstaterar man.
Analytiker räknar dessutom med att euron fortsätter stiga, även om dollarn återhämtat sig något för tillfället.
Morgan Stanley och Société Générale anser en växelkurs på 1,20 dollar mot euron vara realistisk på lång sikt, Deutsche Bank förutspår till och med 1,30 dollar och det är elva år sedan växelkursen var så hög som den är nu.
Semestern är räddad – billigaste euron sen 2022. Dagens PS
Euron en vinnare i längden
Det här gör, menar Handelsblatt, att drömmarna från eurons instiftare om en valuta som konkurrerar med dollarn globalt, nu kan vara på väg att bli verklighet.
Den främsta orsaken till eurons nya styrka är det tappade förtroendet för USA, konstaterar den tyska tidningen.
I osäkra tider har investerare alltid lutat sig mot den amerikanska dollarn och USA:s statsobligationer, men i det kaos som utlösts av Donald Trump säljer de i stället och köper i allt högre grad euro och europeiska obligationer och aktier.
I turbulenta tider blir förutsägbarhet och rättsstatsprincipen “Europas största tillgångar”, konstaterade EU:s ekonomiska kommissionär Valdis Dombrovskis nyligen i Washington.
Europa försvarar sina “tråkiga” demokratier “eftersom tråkigt betyder säkerhet och erbjuder en fristad när den regelbaserade ordningen utmanas någon annanstans”.
Senaste nytt
”Gynnas av osäkerheten kring USA”
Hos Handelsblatt konstaterar Blackrocks vd Larry Fink att dollarns roll som reservvaluta ifrågasätts utifrån USA:s enorma budgetunderskott och att den utveckling vi ser inte kan fortsätta för evigt.
”Europa gynnas av osäkerheten kring USA”.
Samtidigt menar exempelvis Robin Brooks, amerikansk ekonom knuten till Brookings, att det är ”önsketänkande” från européer att tro att dollarn ska förlora sin status.
”Det finns ingen seriös konkurrens, särskilt inte från euron”, menar Brooks.
Fakta och de flesta valutaexperter är tills vidare på hans sida. Omkring 60 procent av centralbankernas globala reserver är i dollar, endast 20 procent av dem i euro.
Dollarn står för nästan 90 procent av valutaomsättningen globalt, euron för en knapp tredjedel och hälften av alla internationella obligationer är emitterade i dollar.
”Dollarns fundament försvagat”
ECB:s tidigare chefsekonom Peter Praet ser ”ett helt ekosystem som stödjer dollarn” och att det gör att det inte finns någon enkel ersättning för dollarn. Samtidigt konstaterar han att ”dollarns fundament är försvagat”.
Där menar Praet att ECB agerar på sikt och har en ”smart strategi” för att långsiktigt positionera euron som ett alternativ till dollarna genom att betona des tillförlitlighet.
Det är, enligt Praet, därför ECB är så starkt emot att konfiskera de frusna ryska centralbanksreserverna inom EU. ”ECB vill skydda eurons internationella rykte”, hävdar han.
Storbanken förutspår dollar-kollaps. Dagens PS
Euron pressar Europas företag: “Dubbelsmäll”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.