Oljepriset vacklar, men Saudiarabien har en plan för att stå stadigt. Trots att budgetunderskottet växer och framtidsprojekten hotas, skickar kungariket dubbla signaler: man ökar produktionen och försäkrar samtidigt världen om sin långsiktighet.
Saudis dubbelspel med oljepriset: "Vi har buffertar"


Det är en svår balansgång. Världens främsta oljeland har planerat sin ekonomi kring ett oljepris på 96 dollar per fat för att statsbudgeten ska gå ihop. Just nu handlas Nordsjöoljan för runt 64 dollar. Det har redan lett till ett underskott på över 15 miljarder dollar, bara för årets första kvartal.
Ändå gasar Saudi på nu med ökad produktion genom oljealliansen OPEC+, vilket bidrar till ett fortsatt pressat pris.

Enligt ekonomiminister Faisal Alibrahim är Saudiarabien förberett på flera scenarier. På Qatar Economic Forum förklarade han att landet har buffertar, långsiktig planering och flexibilitet nog att hantera både upp- och nedgångar på energimarknaden.
“Vi har den långsiktiga budgetplaneringen och de medelfristiga ramverken som hjälper oss att anpassa oss beroende på vilket scenario som faktiskt blir verklighet,” sa den saudiske tjänstemannen.
Läs även: Rysslands nya problem: Nu sinar landets olja. Dagens PS
Oljepriset går mot första röda veckan i maj
Maj månad har hittills bjudit på en betydligt stabilare världsmarknad, vilket gynnat en beständig återhämtning även för oljepriset.
Från bottennivåer under 60 dollar för nordsjöoljan till ett uppsving mot 66 dollar. Men nu surnar marknaden igen. Ökade oljelager, oro för sänkt efterfrågan och rapporter om ökad OPEC-produktion pressar priset.

Senaste nytt
Satsar – trots oljepriset
Samtidigt som oljeintäkterna minskar, ökar Saudiarabien sin produktion. Tillsammans med OPEC+ har man beslutat att höja utbudet med 411 000 fat per dag. Nästan en tredubbling av tidigare plan.
Strategin ses som ett sätt att pressa både amerikanska fracking-producenter och andra OPEC-länder som fuskat med kvoter. Men det är också ett risktagande. Både Goldman Sachs och Morgan Stanley räknar med ett överskott av olja under andra halvåret, vilket kan pressa priserna ännu lägre.
För varje fat som produceras under break-even ökar pressen på den saudiska ekonomin – och på prestigeprojekt som Vision 2030.
Fakta: Saudis ekonomi och oljepriset
- Break-even för budgeten: 96 dollar/fat (IMF)
- Nuvarande oljepris (Nordsjöolja): 64 dollar
- Underskott hittills 2025: 15,6 miljarder dollar
- Prognos vid fortsatt lågt pris: upp till 67 miljarder dollar i minus (Goldman Sachs)
Vision 2030 i skottlinjen
Landets satsningar på megaprojekt är tänkta att minska beroendet av olja genom investeringar i teknik, turism och framtidsindustri. Men de kräver enorm finansiering.
Det lägre oljepriset slår inte bara mot dagens budget, utan hotar även investeringar i framtiden.
Redan nu har Saudi Aramco tvingats sänka sina utdelningar – från 31 till 21 miljarder dollar – samtidigt som vinsten backat med fem procent. Enligt IMF krävs ett oljepris på 91 dollar för att ekonomin ska gå ihop ens på pappret.
Vad händer nu?
Saudiarabien må vara förberett på flera scenarier, men landets beroende av oljan går inte att ignorera. Trots vackra ord om diversifiering och finansiell disciplin – som Amin Nasser, vd för Aramco, försökte förmedla – är verkligheten att varje dollar under break-even gör ont.
Frågan är hur länge landet kan hålla fast vid dubbla spår: att samtidigt öka produktionen och finansiera framtidsvisioner. Snart kan valet stå mellan att bromsa sina drömmar – eller riskera statsfinansernas hållbarhet.
Läs även: Låga oljepriset ger dubbelsmäll för Saudiarabien. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.