Dagens PS

Nya motgångar för Adani – men även framgångar

Adani
Det fortsätter att blåsa kring Adani, både med- och motvindar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023

Mardrömmen fortsätter för Adani Group som ser sina miljarder gå upp i rök. Samtidigt hopar sig nya problem med miljöaktivister som uppmanar aktieägare att välja bort Adanis kolbolag. Konglomeratet har dock även framgångar på sin sida där medlemmar från kungahuset i Förenade arabemiraten stödköper aktier för miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dramat med Adani Group och indiske miljardären Gautam Adani ser inte ut att få något slut där börsvärdet under måndagen redan hade rasat med motsvarande hisnande 670 miljarder kronor.

Aktivister sätter käppar i hjulen

Som om huvudvärken inte var tillräckligt stor redan så försöker miljöaktivister få bolag att tänka om när det gäller att ha aktier i Adanis fossila verksamheter, där aktivisterna med namnet SumOfUs skickar ut digitala brev till bolag som BlackRock, Pacific Investment Management och Invesco – med uppmaningen att inte nyinvestera i aktierna, även till nedsatta priser, och samtidigt backa bort från gamla aktier inom konglomeratet.

Adani Group vilar mestadels på kolbrytning och “har kommit på bekostnad av kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring”, uppger SumOfUs, berättar Bloomberg.

Adanis planer på att investera runt 730 miljarder kronor inom gröna energikällor till 2030 ger SumOfUs inte mycket för.

“Adani är inte engagerad i övergången när de samtidigt planerar nya kolgruvor.”

Efter de grova anklagelserna från amerikanska Hindenburg Research om penningtvätt och bedrägerier så släppte Adani Group sin egen rapport på 413 sidor under helgen – för att försöka tvätta rent sitt rykte.

Kungahuset köper aktier inom Adani

ANNONS

Att Adani nu försöker rentvå sitt rykte kan åter igen skapa intresse för det skandalomsusade konglomeratet. Det står dock redan klart att medlemmar från kungahuset i Förenade arabemiraten stödköper aktier för runt 4,2 miljarder kronor, uppger Bloomberg vidare. 

“Vårt intresse för Adani Group drivs av vårt förtroende och vår tro på grunderna i Adani Enterprises”, uppger Syed Basar Shueb, som är vd för Abu Dhabi-baserade holdingbolaget IHC.

“Vi ser en stark potential för tillväxt ur ett långsiktigt perspektiv och mervärde för våra aktieägare.”

Läs även: Attacken mardröm för Adani – nu är 500 miljarder borta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS