Blodbadet fortsätter på börsen för den indiske miljardären Gautam Adani efter skuren av grova anklagelser – Dagens PS ger dig hela rapporten.

ANNONS

Amerikanska blankarbjässen Hindenburg Research anklagar Gautam Adani för att bland annat ha byggt upp sitt företagsimperium genom bedrägerier med bokföringen och penningtvätt.

Artikel från i lördags: Attacken mardröm för Adani – nu är 500 miljarder borta [Dagens PS]

Konglomeratet Adani Group tillbakavisar anklagelserna men har hittills inte lyckats övertyga investerarna om sin oskuld.

Tvärtom breder oron ut sig för att Indiens och Asiens rikaste person, som i mångt och mycket byggt upp Indien ekonomiskt, ägnat sig åt korruption och gömt pengar i skatteparadis.

Hindenburg: Nedsidan i Adani-aktierna 85 procent

Att döma av påståendena i den omfattande blankarrapporten är hans företagsimperium ett luftslott med alarmerande hög skuldsättning.

Läs Hindenburgs skakande rapport om Adani Group här.

ANNONS
ANNONS

Anklagelserna gäller även aktiemanipulation och enligt Hindenburg är aktierna i Adani Group uppblåsta och på tok för högt värderade.

I själva verket är nedsidan i aktierna 85 procent, enligt den New York-baserade blankarfirman.

På Börsen i Asien fortsatte Adani Group att rasa ner i källaren på måndagen och enligt Reuters kan förlusterna i börsvärdet nu summeras till hisnande 65 miljarder dollar, det vill säga ganska exakt 670 miljarder kronor.

Det kommer mera…

Så mycket av börsvärdet har gått upp i rök på kort tid och följetongen i det skandalomsusade konglomeratet är bara i sin linda.

När Adani på söndagen försökte värja sig mot anklagelserna slutade det med ett misslyckande och Hindenburg konstaterar att inga svar har getts på de frågor som blankarföretaget ställt.

Läs mer här: Adani släpper egen rapport – tvätta rent rykte [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Adani har från sin horisont betonat sin status och sina viktiga affärsrelationer med såväl lokala som internationella banker, däribland amerikanska bankjättarna Citigroup och JPMorgan Chase men långivare som BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays och Standard Chartered.

För 60-årige Gautam Adani är händelserna nu inget annat än en nattsvart skräckupplevelse i bjärt kontrast till när livet var en fest och vinsterna växte så det sprakade, vilket snabbt fick honom att klättra till en tredjeplats på Forbes lista över världens rikaste personer.

Nu har han förödmjukande halkat ner till en mindre respektabel åttondeplats och hans värsta mardröm är inte över.

Läs även: Han blev 418 miljarder kronor rikare 2022 [Dagens PS]