Han är världens tredje rikaste. Nu anklagas han och hans företagsgrupp för vad som, om det stämmer, till omfattningen kan vara den största bluffen i företagsvärlden.

ANNONS

Adani Group leds av Gautam Adani, världens tredje rikaste person enligt Forbes.

Nu anklagas det indiska konglomeratet – och därmed även Adani – för uppblåsta värden och för att på ett otillbörligt sätt ha använts skatteparadis samt för att ha oroande höga skuldnivåer.

Adanis svar?
Inte oväntat avfärdar Adani Group alla anklagelser, kallar dem grundlösa och har redan tidigare avfärdat oron över höga skuldnivåer, skriver Reuters.
Istället hävdar Adani Group att det handlar om att svärta ned konglomeratet inför ett kommande aktieerbjudande.

2,5 miljarder dollar

Det aktieerbjudande man hänvisar till är från gruppens flaggskeppsföretag, Adani Entrepriser, som 27 januari ska lansera den hittills största offentliga sekundära aktieemissionen, med målet att dra in 2,5 miljarder dollar för att finansiera investeringar och minska en del skulder.

Bakom den kritiska rapporten ligger Hindenburg Research, ett investeringsanalysföretag med fokus på aktivistisk blankning. Dess rapport ifrågasätter hur Adani Group använt skatteparadis som Mauritius och de karibiska öarna.

ANNONS
ANNONS

Man hävdar också att flera noterade Adani-bolag har ”avsevärda skulder” och att hela koncernen nu är på en ”otrygg finansiell grund”.

Tung nedsida för ”största bluffen”

Sju noterade Adani-bolag har i själva verket en nedsida på 85 procent om man ser bortom de ”skyhöga värderingar” man satt på bolagen, hävdar Hindenburg som istället föreslår att det kan vara den största bluffen i företagsvärlden just nu.

Adani Groups finanschef, Jugeshinder Singh, säger i ett uttalande att företaget är ”chockat” över rapporten och kallar den en ”skadlig kombination av selektiv desinformation och inaktuella, grundlösa och misskrediterande anklagelser”.

”Koncernen har alltid följt alla lagar”, hävdar man.

Tidigare chefer

Hindenburg säger sig basera rapporten på en två år lång undersökning, granskning av en stor mängd dokument och samtal med dussintals personer, bland annat tidigare chefer inom Adani Group. Hindenburg har också blankat bolaget rejält, alltså satsat på att aktiekursen kommer att rasa framöver.

ANNONS
ANNONS

Efter rapporten har flera av Adani-bolagen fått se sina aktiekurser falla relativt kraftigt.

Indiens kapitalmarknadsregulator, Securities and Exchange Board of India, har ännu inte kommenterat ärendet.

Läs även: Han blev 418 miljarder kronor rikare 2022 [Dagens PS]