Gautam Adani, Indiens och en av världens rikaste, rasar på rikemanslistan efter de grova anklagelserna från amerikanska blankarfirman Hindenburg Research.

ANNONS

Mardrömmen är ett faktum för Gautam Adani, som snabbt fallit från en tredje till en sjundeplats på den amerikanska affärstidskriften Forbes lista över världens rikaste personer.

Dagens PS har i veckan rapporterat om blankarrapporten som fått marken att skälva under den indiske industrimannen och hans Adani Group.

Läs mer här: Adani Group förlorade 123 miljarder på blankarrapport [Dagens PS]

Och här: Adani fortsätter falla – slår tillbaka [Dagens PS]

Adani har tidigare anklagats för korruption

Det är alltså den amerikanska blankarfirman Hindenburg Research med säte i New York som anklagar Gautam Adani för att bland annat ha byggt upp sitt företagsimperium genom bedrägerier med bokföringen och penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

I den omfattande rapporten som släpptes tidigare i veckan hävdar Hindenburg att konglomeratets företag och Adani Group ”engagerat sig i ett fräck aktiemanipulations- och bokföringsbedrägeri under årtionden”, berättar CNBC.

Följetongen – där Gautam Adani slår ifrån sig och menar att det är påståenden gripna i luften – beskrivs som det värsta företagsbedrägeriet i historien, men han har tidigare också anklagats för korruption och för att ha gömt förmögenheter i skatteparadis, vilket han också tillbakavisat.

Härvan drabbar Indien som land

När veckan nu summeras har motsvarande nästan 500 miljarder kronor av värdet i konglomeratets börsnoterade bolag gått upp i rök efter ytterligare ras på fredagen i Adani Enterprise, rapporterar The Wall Street Journal.

Där till har obligationer som gruppbolaget ställt ut fallit tungt i värde.

Det som hänt är inte bara ett slag mot industrimannen personligen, det slår även mot Indien då mångmiljardären är en mäktig man i sitt hemland som han uppges ha byggt upp under decennier.

”Volatiliteten på indiska aktiemarknader som skapats av rapporten är av stor oro och har lett till oönskad ångest för indiska medborgare”, sade Adanis toppjurist på torsdagen i ett uttalande, berättar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Planerar att bestraffa blankarfirman

Gautam Adani och företagsgrupp anser att Hindeburg ”avsiktligt och hänsynslöst” försöker ”vilseleda investerarkollektivet och allmänheten”, uppger CNBC.

Konglomeratets juridiska chef, Jatin Jalundhwala, uppger att man nu utvärderar den amerikanska och även den indiska lagstiftningen för ”bestraffande åtgärder mot Hindenburg”.

Det här har hänt på måndagen i Adani-följetongen: Skrattar bäst som skrattar sist – 670 miljarder upp i rök för Adani [Dagens PS]