Dagens PS

"Radikal osäkerhet" punkterar Sveriges ekonomi

Kan Sveriges ekonomi navigera den extremt osäkra marknaden eller håller den utlovade högkonjunkturen på att gå förlorad?
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Det har blivit det nya normala: Sveriges ekonomi är fast i limbo, fångad mellan handelsbråk, oro och ett globalt kaos. Företagen tvekar, Riksbanken tvekar – och ingen vet riktigt vad som väntar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I protokollet för Riksbankens majmöte nämndes ordet “osäkerhet” 37 gånger. Det är möjligen rekord. Men det speglar också känslan i näringslivet, där investeringar skjuts upp och oron kring globala leveranskedjor tilltar.

Det är inte bara tullarna som ställer till det. Under ytan bubblar strukturella problem som gör att Sveriges ekonomi, trots låg inflation och en något starkare krona, står inför en utdragen period av svag tillväxt.

Sverige kör i diket – det ekonomiska uppsvinget kommer av sig

Sverige gick in i 2025 med medvind. Börsen rusade, kronan stärktes och många bedömare såg landet som en potentiell vinnare om handelskriget mellan USA och omvärlden skulle dämpas.

Industrin avgör

Exporten är Sveriges största tillgång, och just nu landets största sårbarhet. När världshandeln hackar påverkas vår industri omedelbart.

“Det här får en negativ inverkan på global handel och ekonomin i stort, konstaterar Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna i en intervju med TN.

Tullbeskeden från USA har skapat tvära kast i värdekedjorna, där företag plötsligt tvingas hitta nya vägar för både insatsvaror och försäljning. För metallindustrin är läget extra besvärligt: 25-procentiga tullar från USA kombinerat med överkapacitet från Kina har pressat priserna rejält.

“Det är väldigt hackigt i den ekonomiska politiken och handeln”, säger Hallsten. “Det som gäller ena dagen gäller inte nästa. Företagen tvekar att investera i den typen av miljö.”

Sveriges ekonomi står inför stora osäkerheter
Sveriges ekonomi lider av den “radikala osäkerhet” som råder på världsmarknaden.
ANNONS

Vad pressar Sveriges ekonomi just nu?

  • Tullar: Nya amerikanska handelshinder skapar flaskhalsar och höjer företagens kostnader.
  • Osäkerhet: Företag skjuter upp investeringar, hushållens förtroende rasar.
  • Riksbanken: Lämnade räntan oförändrad på 2,25 %, men räntesänkning kan bli aktuell senare i sommar.
  • Inflationen: KPIF på 2,3 %, nästan i linje med målet.
  • Valutan: Kronan har stärkts, vilket dämpar importpriser – men ökar trycket på exportörer.
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Riksbanken – splittrad och försiktig

Mitt i detta står Riksbanken, som vid senaste mötet valde att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Men enigheten inom direktionen är skenbar.

Läs mer: Tre av fem på Riksbanken lutar åt att sänka räntan: “Mer troligt…” Dagens PS

Erik Thedéen varnar för inflationsimpulser från störda värdekedjor. Flera av hans kollegor, däribland Anna Breman och Aino Bunge, betonar däremot att svag konjunktur och dämpade inflationsutsikter talar för att en räntesänkning kan bli aktuell redan till sommaren.

Anna Breman och Erik Thedéen, båda medlemmar i Riksbankens direktion.
Anna Breman och Erik Thedéen, båda medlemmar i Riksbankens direktion. (Foto: Anders Wiklund/TT)

I grunden är det ett klassiskt dilemma för centralbanker: efterfrågan viker, men inflationen riskerar att stiga om man sänker räntan i fel läge.

“Vi navigerar i tjock dimma”, sammanfattar Dagens Industris Nils Åkesson träffsäkert i sin kommentar till protokollet.

ANNONS

Inflationen nära målet – men inget frikort

Samtidigt pekar flera indikatorer åt rätt håll. KPIF-inflationen ligger nu på 2,3 procent, medan inflationsförväntningarna på fem års sikt har fallit tillbaka till just 2 procent. Målet som Riksbanken kämpar för att hålla fast vid.

“Det stärker bedömningen att inflationsuppgången tidigare i år var övergående”, säger Thedéen i mötesprotokollet.

Även tillväxtförväntningarna har justerats upp något. Enligt en enkät från Origo väntas BNP växa med 1,8 procent i år, något högre än tidigare prognoser. Men undersökningen genomfördes mitt under lättnaden i tullförhandlingarna mellan USA och Kina, vilket gör svaren svåra att tolka.

Varning för nästa kast

Bakom alla siffror döljer sig ett centralt problem: det är inte längre typiska ekonomiska fundamenta som styr, utan den politiska nyckfullheten. USA:s tullpolitik, världens svar på den och den geopolitiska utvecklingen i övrigt formar förutsättningarna för inflation, investeringar och tillväxt.

Det skapar en oro bland svenska hushåll och företag som inte syns i PMI eller barometrar förrän långt senare. Anna Seim, vice riksbankschef, kallar det för ett tillstånd av “radikal osäkerhet” – där empirisk analys ger dåligt stöd för beslutsfattande.

I praktiken innebär det att varje prognos kan kullkastas över en natt. En ny tull, en ny tweet, en ändrad kurs från Vita huset. Spelplanen kan vändas upp och ned utan varsel.

Vad väntar för Sveriges ekonomi?

ANNONS

Riksbanken väntas inte röra räntan i juni heller, utan sparar nästa drag till senare i sommar. När “radikal osäkerhet” råder är det mest sannolika att man avvaktar. Som Viggo Cavling uttryckte det i en krönika i början av maj:

“Den kommer att ligga still. I valet mellan att fly, fäkta och frysa ligger de flesta nationalekonomer still som flundror på havets botten.”

Marknaden räknar med att sänkningar är på väg, men inte före augusti.

Men varför tror man att det sänks över huvud taget? Därför att läget tros vara tydligare då, när vi vet mer om hur tullkaoset påverkar näringslivet och handeln.

Sveriges ekonomi åker med

För Sveriges ekonomi innebär det sannolikt en fortsatt segdragen konjunktur, men med låg men stabil inflation och stor osäkerhet kring investeringar. Finanspolitiken kan få större betydelse, liksom ett eventuellt handelsavtal med USA.

Men för industrin, och för hushållen, kvarstår en obehaglig känsla. Att det är utomstående krafter som håller i ratten, medan Sverige mest tvingas åka med.

Läs mer: Hushållens dystra framtidstro skakar svensk ekonomi. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Åsa Wallenrud om privatleasing
Spela klippet
Motor

Svenskar nobbar privatleasing – trots billigare lån

16 maj 2025
ANNONS
ANNONS