ECB-tjänstemän oroar sig för att eurons kraftfulla förstärkning ska bli en förbannelse och samtidigt jäser missnöjet inom EU inför ödessamtalen om handeln med USA.
Nu går tåget för ett splittrat EU – fiasko hotar


Mest läst i kategorin
I dag, torsdag, inleds de avgörande handelssamtalen med USA bakom stängda dörrar.
Det är i elfte timmen. Om bara sex dagar, den 9 juli, löper deadline ut för den amerikanske presidenten Donald Trumps tullpaus.
EU är pressat att gå fram hårt i förhandlingarna för att försöka få ner de nuvarande tullavgifterna på 10 procent, rapporterar Financial Times.
Forskare: EU har försatt sig i dålig sits
Det är den första målet som EU hoppas ro i land. Nästa steg i det redan akuta läget är att få mer tid att förhandla om detaljerna kring ett ramavtal om handeln med USA.
Tobias Gehrke, forskare vid European Council on Foreign Relations, ECFR, säger till Dagens Industri att EU-kommissionen gjort bort sig genom att inte ha infört mottullar direkt mot USA.
“Det skulle gjort det möjligt för oss att förhandla ner vår eskalering”, menar han och tillägger att USA nu sitter med trumfkortet.
“Vi har försatt oss själva i en dålig sits och amerikanarna vet det”, säger forskaren till Di.
Interna stridigheter inför USA-samtalen
Politico rapporterar att EU är splittrat inför den viktiga förhandlingsrundan i Washington.
Nationella motsättningar hotar, skriver tidskriften och hänvisar till vad Europeiska rådets ordförande António Costa sa om den uppkomna situationen inför handelssamtalen nyligen:
“Ingen vill ha konflikt”.
Ett avtal med USA måste vara klart senast 8 juli. Annars drabbar Trumps 50-procentiga och “ömsesidiga” tullar EU.
Kommissionens förhandlare har svag hand
EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič har inget drömläge då viljorna är många och drar åt olika bland EU:s 28 medlemsstater.
Tysklands förbundskansler Friedrich Merz och Italiens premiärminister Giorgia Meloni uppges vara de mest högljudda förespråkarna för ett snabbt avtal med USA – “även till priset av större eftergifter till Vita huset”, skriver Politico.
Samtidigt, framgår det i artikeln, köper inte Frankrike och Spanien den amerikanske presidentens råa förhandlingstaktik, enligt EU-diplomater som uttalar sig anonymt.
Spaniens ledare har retat upp Trump
Frankrikes president Emmanuel Macron vill ha bort USA:s tullar helt men om de blir 10 procent kommer det också bli 10 procents tull på amerikanska varor, antyder han.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez kom på kant med Trump förra veckan. Trump hotade då med nya tullar mot Madrid sedan Spanien vägrat gå med på att öka försvarsutgifterna med övriga Nato-allierade.
Mindre EU-länder sätter sig också på tvären och vill inte betala för blockets handelsöverskott med USA.
Slår mot EU:s planerade hämndaktioner
När EU inte kan hålla sams om en gemensam strategi mot USA kring handeln påverkar det också vedergällningstaktiken, enligt Politico.
EU har hotat att hämnas USA med handelstullar på 21 miljarder euro, vilken redan är klubbat, och ytterligare ett tullpaket på 95 miljarder euro som svar på Trumps ömsesidiga tullar och biltullar.
“Skulle veckans samtal misslyckas hotar oenigheten att underminera blockets förmåga att orsaka betydande smärta för den amerikanska ekonomin när EU:s handelsministrar möts den 14 juli för att fatta ett slutligt beslut om vedergällningsåtgärderna”, heter det i artikeln.
ECB-skräck för att euron blir förbannelse
På onsdagen berättade Dagens PS med hänvisning till Bloomberg att flera tjänstemän i Europeiska centralbanken, ECB, har panik över att den gemensamma valutan euron stärkts så snabbt och kraftfullt.
Det som länge setts som en välsignelse riskerar nu att bli en förbannelse, fruktar ECB-ledamöterna.
Euron har rusat med runt 14 procent mot den amerikanska dollarn i år och om valutan stärks till motsvarande 1,20 dollar riskerar det utlösa problem med inflationen och konkurrenskraften, befarar ECB-topparna.
Läs mer: ECB-toppar har euro-panik – fruktar förbannelse Dagens PS

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.