EU:s nya budget har blivit kontroversiell. Kanske mest kontroversiellt kan vara ett förslag om ett gemensamt krisverktyg på 400 miljarder euro som ska finansieras med gemensamma lån.
Kontroversiella EU-förslaget: alla måste ta lån inför kommande kris


Mest läst i kategorin
Som en del i EU:s rekordbudget på 2 biljoner euro ingår även ett förslag om ett gemensamt krisverktyg på 400 miljarder euro. Detta motsvarar cirka 4525 miljoner kronor.
Det som kan bli det mest kontroversiella med krisverktyget är inte själva förslaget i sig – utan finansieringen. Detta då den kan komma att finansieras av gemensamma lån, enligt källor som Bloomberg varit i kontakt med.
Läs även:
Tufft läge när EU ska klara sin budget. Dagens PS
Flera europeiska kan nu komma att motsätta sig förslaget då de motsätter sig gemensam skuldsättning. De anser att gemensamma lån snarare är att se som en subventionering av mindre ekonomiskt ansvarstagande länder.
Lån – inte bidrag för krisverktyg
Att förslaget kan bli kontroversiellt har EU-kommissionen redan förutspått. Till Bloomberg har man betonat att det stöd som snabbt ska kunna betalas ut från krisverktyget inte handlar om bidrag, utan lån.
”Det här är något vi har i en krigskassa som ett potentiellt alternativ. Det kan bara vara under specifika omständigheter och med medlemsstaternas uttryckliga mandat. Inte bara när vi slutför budgeten, utan även i en specifik krissituation”, säger Wopke Hoekstra till Bloomberg.
Krisverktyget är tänkt att fungera som en genväg vid kriser liknande den under corona-pandemin. Vid denna kris lånade EU uppemot 800 miljarder euro gemensamt för återhämtning.
Ifrågasatt budget
Den nya budgeten har blivit kraftigt ifrågasatt redan från start där bland annat Tyskland avvisat förslaget direkt.
Missa inte:
“Oacceptabelt” – EU:s miljardbudget sätter unionen på prov. Realtid
Den sjuåriga budgeten sträcker sig från 2028 till 2034 och är den största någonsin. Den främjar främst Ukraina och försvaret. Jordbruk och klimatarbete kan däremot förvänta sig tuffare tider med den nya budgeten.
Samtliga 27 medlemsländer måste godkänna budgeten innan deadline i slutet av 2027. Det innebär att EU och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nu har ett omfattande arbete framför sig.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.