Mest negativt är betyget att Trump ”åt von der Leyen till frukost”. Här är en mer samlad bedömning av EU:s handelsavtal med USA.
De vinner och förlorar på EU:s nya avtal med USA


Mest läst i kategorin
Brittiska BBC listar fem vinnare och fyra förlorare när man gör en snabbanalys av det nya handelsavtalet mellan EU och USA.
Samtidigt ska det sägas att det är mer av ett ramavtal än ett fullständigt sådant, med mycket kvar att reda ut och bli överens om.
Med detta sagt korar BBC EU:s läkemedelstillverkare, de tyska bilfabrikerna, amerikanska konsumenter och den europeiska solidariteten som förlorare i avtalet.
Vinnarna?
Energisektorn i USA, amerikanska biltillverkare, marknaderna globalt, flygindustrin i såväl EU som USA samt, tadam, Donald Trump.
“Underkastelse”: Frankrikes premiärminister sågar USA-EU-avtalet. Dagens PS
Trump är en vinnare
Trump är en vinnare efter att ha säkrat det största handelsavtalet av alla och ett avtal där EU gett efter mer än USA.
En snabbanalys av Capital Economics landar i att Europas BNP minskad med 0,5 procent genom avtalet, medan det hälls tiotals miljarder dollar i USA:s kassakistor i form av importskatter.
Ändå är de amerikanska konsumenterna förlorare genom ökade levnadskostnader, vilket BBC menar fylls på genom EU-avtalet.
Samtidigt är avtalet ”uppenbarligen marknadsvänligt och borde ge ytterligare uppsida till euron”, menar Chris Weston, australiensk mäklare, som uttalar sig hos AFP.
Oljepriserna stiger efter USA:s EU-avtal. Dagens PS

Flera ledare kritiska
Att den europeiska solidariteten är en förlorare, visar reaktionerna på det avtal Ursula von der Leyen blivit överens med Trump-regimen om.
Medan vissa medlemsländer ger avtalet ett försiktigt ja, är andra kritiska eller mycket kritiska.
“Det är en mörk dag när en allians av fria folk, som förts samman för att bekräfta sina gemensamma värderingar och försvara sina gemensamma intressen, resignerar till underkastelse”, säger Frankrikes premiärminister François Bayrou.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán uttrycker sig något mer direkt genom att säga att Trump ”åt von der Leyen till frukost”.
Tyska bilar stora förlorare
Den tyska bilindustrin blir en stor förlorare, samtidigt som den amerikanska vinner på avtalet.
Bilindustrins branschorganisation VDA varnar för att även en tullsats på 15 procent kommer att ”kosta den tyska bilindustrin miljarder årligen”.
Förlorare är även den europeiska läkemedelsindustrin, åtminstone troligen. Von der Leyen säger att sektorn inkluderas bland de produkter vars tull blir 15 procent, Trump säger att läkemedel inte omfattas av det nya avtalet, men en källa i Vita huset bekräftar von der Leyens version.
Båda varianterna är en besvikelse för europeiska läkemedelsföretag, som hoppats på noll i tull.
Nu blir det ”Drill, baby, drill”
Vinner på avtalet gör även amerikansk energi, när EU lovat köpa amerikanska energi för 750 miljarder dollar och öka de totala investeringarna i USA med 600 miljarder dollar.
”Vi kommer att ersätta rysk gas och olja med betydande inköp av amerikansk flytande naturgas, olja och kärnbränslen”, var Ursula von der Leyens försök att gaska upp sig.
Samtidigt kunde BBC där mycket väl ha lagt till ”klimatet” på listan över förlorare, eftersom en fortsatt bundenhet till fossila bränslen via en ökad import från USA, går på tvärs mot den klimatpolitik EU sagt sig vilja driva.
Flygplan, flygplansdelar, vissa kemikalier och en del jordbruksprodukter kommer att befrias helt från tullar och kan därmed betraktas som vinnare.
Från vinnare till vinare är steget bara en bokstav och där säger von der Leyen att EU fortfarande hoppas på noll i tull för vin och sprit.
“Ny världsordning” – EU:s avtal med USA splittrar experterna. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.