En storstrid mellan de två oljejättarna Exxon och Chevron är över till Chevrons fördel. Därmed kan de genomföra sitt köp av ett att de största oljefälten som upptäckts de senaste decennierna.
Oljejättarnas kamp är över – de tar hem pris värt miljarder


Mest läst i kategorin
Chevron och Exxon har under snart ett års tid bråkat om vem som har rätt att förvärva en 30-procentig andel i bolaget Hess. Hess är verksamma i Guyanas lukrativa oljefält, Stabroek.
Ett oljefält som beräknas kunna producera 11 miljarder fat. Det är en av de största oljefynden som gjorts det senaste decennierna.
Läs även:
Jättarna i kamp om dyrbart oljefält. Realtid
Nu har det, i en skiljedom i International Chamber of Commerce (ICC) i London, beslutats att Chevron får rätt. Därmed kan de förvärva andelen för 53 miljarder euro, skriver CNBC.
Strid om andelar i oljefält
Exxon äger 45 procent av Starbroek och bolaget Hess äger i sin tur 30 procent. Chevron ville köpa hela Hess, och därmed de 30 procenten av Starbroek.
Men Exxon motsattes sig köpet då de menade sig ha en förköpsrätt till Hess andelar. Även kinesiska CNOOC, som äger 25 procent motsatte sig köpet.
Chevron och Hess hävdade däremot att förköpsrätten inte gällde för hela bolaget, vilket alltså ICC höll med om.
Viktig vinst för Chevron
För Chevron kan man nu pusta ut då dealen ansågs viktigare för dem än för Exxon. Enligt uppgifter till Reuters hade man förberett sig redan innan domen. Detta var för att kunna avsluta affären inom 48 timmar och gå vidare. Sedan ville de avsluta alla andra detaljer inom 45 dagar.
Missa inte:
Sanktioner och Saudis: Därför stiger oljepriset. Dagens PS
Exxon har vunnit mycket på Starbroek. De kunde med hjälp av intäkter från fältet ta tillbaka sin position som det mest värdefulla oljebolaget. Detta från Chevron som tillfälligt gick om i oktober 2020.
Nu kan Chevron, och vd Mike Wirth, blicka framåt. De hoppas att de kan motbevisa de analytiker som anser att bolaget saknar förmåga att växa efter 2030. Detta vilket Washington Post rapporterat om.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.