Världens bästa pizzabagare guidar dig till Neapels godaste helg

Vesuvius som ständig publik och pizzadoft som soundtrack. (Foto: Pressbild)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 06 dec. 2025Publicerad: 06 dec. 2025

Neapel är staden där pizzan föddes och trafiken aldrig riktigt tar paus. Men för Franco Pepe, mannen bakom kultpizzerian Pepe in Grani i lilla Caiazzo norr om Neapel, är staden både barndomsminne och smaklaboratorium.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Hans pizza har utsetts till världens bästa, han har blivit riddare av italienska republiken och fått ett eget avsnitt i “Chef’s Table: Pizza”. Ändå åker han tillbaka till Neapel för något så enkelt som en tallrik spaghetti med tomatsås eller en friterad strut med fisk.

“Neapel är min ungdom”, säger han till BBC Travel. “Färger, musik, lite kaos – men också historia, skönhet och mat som inte finns någon annanstans.”

Här är hans Perfect Weekend i Neapel.

Neapel: där livet är högljutt, färgstarkt och alltid ätbart. (Foto: Pressbild)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Så investerar du enkelt i private equity

04 dec. 2025
PS – Linda Murray Wennberg_ Hur riskkapital kan stärka företagets tillväxtresa (SPONSRAD AV ALMI)
Spela klippet
PS Partner

Så kan svenska startups växa med riskkapital och expertis från Almi Invest

21 nov. 2025

Franco Pepes Neapel – mer än bara pizza

För Pepe är Neapel inte bara margherita. Det är vulkanjord från Vesuvius, aprikoser, viner, mozzarella, långkokt ragù och mäktig parmigiana på aubergine. Helst upplevd till fots genom det 3 000 år gamla centro storico och längs Mergellinas strandpromenad med Vesuvius som fond.

“Spendera en dag i Neapel och du förstår”, säger han. “Det är som att promenera genom historien.”

Konsumenterna kräver mer – så ser nya lyxen ut

Tekniken gör personalisering billigare men kunderna kräver mer. Från skräddarsydda resor till unikt konstverk i varje hotellrum.

På Mimì alla Ferrovia äter skådespelareliten – och alla andra som förstår vad riktig hemlagad mat innebär. (Foto: Instagram)
ANNONS

Mimì alla Ferrovia – där ragùn sjuder och skådespelarna äter

Vill du förstå Neapel börjar du hos “nonna”. Eller så nära man kommer: “Mimì alla Ferrovia”, en trattoria från 1943 strax vid tågspåren i den Unesco-listade gamla stadskärnan.

Här trängs kändisfotona på väggarna, servicen är rak och varm och menyn är tung på klassiker som pasta e patate och polpette al ragù. Men för Pepe finns bara en huvudperson:

“Deras parmigiana di melanzane är otrolig. Den bakas i ett litet keramikfat, allt är i balans. Den gör mig lycklig.”

Adress: Via Alfonso D’Aragona, 19/21, 80139 Napoli NA

Spaghetti al pomodoro och pizza på Palazzo Petrucci som bevisar att minimalism ibland är ren magi. (Foto: Instagram)

Palazzo Petrucci – enkel spaghetti i Michelinstil

När Franco Pepe vill äta spaghetti al pomodoro på högsta nivå går han till Palazzo Petrucci Ristorante vid havet i Mergellina. Här driver stjärnkocken Lino Scarallo en trevåningskrog med havsutsikt, råbiff på fisk och pasta med sjöanemoner.

Men rätten som fastnar är den mest avskalade:

ANNONS

“Linos spaghetti al pomodoro är speciell. I all sin enkelhet doftar och smakar den otroligt. En stjärnkock som kan beröra med en enkel rätt har vunnit.”

Adress: Via Posillipo, 16 C, 80123 Napoli NA

Läs även: Vi listar Stockholms bästa asiatiska krogar

Aria Ristorante ärNeapels mest sofistikerade lekplats för vuxna med god aptit. (Foto: Instagram)

Aria Ristorante – när Neapel blir fine dining på riktigt

I utkanten av centro storico ligger Aria Ristorante, en mörkt stilren matsal där Paolo Barrale leker med Campaniens smaker. Det är modernt, dyrt och förvånansvärt roligt.

“Paolo tolkar det napolitanska köket på ett otroligt sätt”, säger Pepe. “Till exempel en piggvar med musselsås och en kall buljong med en droppe anislikör. Hav, jord och fantasi på samma tallrik.”
Adress: Via Loggia dei Pisani, 2-14, 80133 Napoli NA

En strut friterad lycka att äta direkt med händerna. (Foto: Instagram)

Il Cuoppo och Chalet Ciro – fett, friterat och fullständigt livsnödvändigt

ANNONS

Neapel är också en stad där man äter lika mycket på trottoaren som vid dukade bord. Pepe älskar cuoppo di pesce – en strut med friterad fisk och skaldjur – från Il Cuoppo i gränderna kring Via dei Tribunali.

“Du går dit med sex euro, får en strut och kan smaka hela Neapelbukten. Ät direkt ur pappret, bli kladdig, annars gör du fel.”

Adress: Via San Biagio Dei Librai, 23, 80138 Napoli NA
Läs även: De 10 bästa italienska restaurangerna i Stockholm

Babàn på Chalet Ciro 1952 kan få vuxna människor att tappa självbehärskningen. (Foto: Instagram)

För sockerchocken åker han sedan till Chalet Ciro 1952 vid Mergellina, en sorts napolitansk version av ett amerikanskt femtiotalssnack.

“Oavsett var jag äter middag måste jag hit efteråt. En kaffe och en graffa – nyfriterad, sockrig deg – är obligatoriskt. Parkeringen hittar jag sen.”

Chalet Ciro 1952
Adress:
Via Caracciolo fronte, Via Orazio, 80122 Napoli NA

Scaturchio – kungariket för babà

ANNONS

Mitt bland alla ricottastinna desserter regerar en: babà au rhum. En svampig, romdränkt liten svampformad kaka som i Neapel är helt sin egen. För Franco Pepe finns bara en adress: Pasticceria Giovanni Scaturchio från 1905 vid Piazza San Domenico Maggiore.

“Det är balansen som gör det. Mjukheten och blandningen av likörer. I vissa babà är det för mycket och blir jobbigt, här är det perfekt. Du äter och andas in doften samtidigt.”
Adress: P.za S. Domenico Maggiore, 19, 80134 Napoli NA

“Jag tolkar livet genom mina fem sinnen”, säger Franco Pepe. “Jag vill att besökare i Neapel ska få se, känna doften av och smaka samma saker som jag.”

Perfect Weekend Guide: Detta måste du göra i Neapel

Missa inte: En kvällstur på cykel längs Mergellina när trafiken lugnat sig och månen ligger som en spotlight över vattnet.

Bästa första stopp: En parmigiana på Mimì alla Ferrovia följt av en espresso i baren. Du är nu officiellt i Neapel.

För pizza­fundamentalister: Franco Pepes egen favorit är fortfarande margherita. Börja där.

Källa: BBC Travel

Läs även: Världens största stad sjunker

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan det tidiga 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS