Dagens PS

Lyxkrogar stänger men inte Niklas Ekstedt: "Ingen kris"

lyxkrogar
Stjärnkrögaren och kändiskocken Niklas Ekstedt avfärdar krissnacket kring lyxkrogarna trots att flera Michelin-krogar bommat igen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 jan. 2023Publicerad: 29 jan. 2023

“Det är verkligen ingen kris”, hävdar stjärnkrögaren i Expressen trots att flera lyxkrogar bommat igen på senare tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mest uppmärksamhet väcker den kommande stängningen av trestjärniga Michelin-krogen Noma i Köpenhamn.

Grundaren René Redzepi förklarar i en intervju i New York Times att fine dining-konceptet är ohållbart i längden.

Därför stänger den danska lyxkrogen i slutet av 2024 och ska i stället bli ett matlaboratorium med inslag av popup-projekt.

Läs mer här: Noma går i graven: “Helt enkelt för svårt”

Flera stjärnkrogar i Stockholm har också stängt, skriver Expressen, däribland tvåstjärniga Gastrologik på Östermalm efter elva år.

Även tvåstjärniga Oaxen, som funnits sedan 1994, har slagit igen. Liksom enstjärniga Agrikultur i Vasastan.

Lyxkrogarna stängde under en och samma vecka

Alla dessa högt ansedda krogar stängde inom loppet av bara en vecka i december.

ANNONS

Och ytterligare en annan högt rankad krog, om än utan stjärna i Guide Michelin, Ichi på Södermalm, la ner verksamheten under den här veckan i december.

Främst anger krögarna “personliga skäl” som förklaring till sina drastiska beslut.

I Expressen uttalar sig en rad branschfolk och initierade experter om restaurang- och matkulturen, bland annat konstaterar man att det är tufft att upprätthålla epitetet stjärnkrog.

ANNONS

Senaste nytt

Niklas Ekstedt: Har aldrig upplevt större konkurrens

Men enligt kändiskocken Niklas Ekstedt – som står bakom enstjärniga restaurangen Ekstedt på Östermalm – kantas inte branschen av någon kris.

Han tycker att det är fel att blanda ihop Noma med branschen i övrigt.

“Några har stängt, några har öppnat. Men jag ser det inte som någon stor död, konkurrensen har aldrig varit större. Det är ett generationsskifte och det tror jag bara är nyttigt och positivt”, säger Niklas Ekstedt till tidningen.

Det ska tilläggas att Stockholm har utsetts till Europas gastronomiska huvudstad 2023.

ANNONS

Läs mer: Topplistan: Restaurangerna du inte vill missa i år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS