Efter närmare tjugo år på den absoluta toppen kommer den danska finkrogen Noma i Köpenhamn att stänga ned under 2024. Det uppger stjärnkocken René Redzepi i dag för The New York Times. 

ANNONS

Att fine dining skulle vara en utdöende konstart låter vi vara osagt. Men kanske är det som stjärnkocken René Redzep beskriver det för The New York Times inte längre hållbart att driva finkrog i dessa tider?

Med stigande priser på livsmedel och energi, omkring hundra anställda och en standard som fått människor att vallfärda till Danmark, är utmaningarna i dag helt enkelt för stora.

”Vi måste helt ompröva branschen. Det här är helt enkelt för svårt, och vi måste jobba på ett annat sätt”, säger Redzep till The New York Times.

Läs även: Topplistan: Restaurangerna du inte vill missa 2023 [Dagens PS]

Noma
Att driva finkrog 2023 är förenat med stora utmaningar och branschen bör omprövas, enligt René Redzep. (Foto: TT)

Pop-up och matlabb

Av det skälet kommer Noma från och med nästa år stänga ned sin krogverksamhet till förmån för det matlabratorium som i dag går under namnet Noma Projects.

Tanken är även att matsalarna kommer att hållas öppna för mer tillfälliga projekt som pop-ups, där Redzeps roll kommer vara mer av en konstnärlig ledare.

I och med detta går en gastronomisk milstolpe i graven , tillsammans med en affärsmodell som sedan 2003 år rönt ofantliga framgångar, men nu behöver omprövas enligt Redzep.

”Det är ohållbart. Finansiellt och känslomässigt, som arbetsgivare och som människa, fungerar det bara inte”, säger han till The New York Times.

ANNONS
ANNONS

Noma har i dagsläget två Michelin-stjärnor och har genom årens lopp utsetts till världens bästa restaurang fyra gånger.

Vill du läsa mer om mat, vin och restauranger? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala [Dagens PS]