Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har intervjuat krögaren Albin Wessman, en av hjärnorna bakom några av Stockholms mest omtalade restauranger. Resultatet är en tredelad artikelserie om Misshumasshu, Adam/Albin och Solen – tre krogar, tre personligheter, tre delar av samma berättelse.
Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld


Mest läst i kategorin
Här är del 3 om Adam/Albin.
Läs del 1 här: Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri
Läs del 2 här: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination
Albin driver i dag fem restauranger. Alla kräver uppmärksamhet, engagemang och ständig närvaro – men Adam/Albin är något mer.
“Det är som att ha ett barn som alltid förtjänar din närvaro – även när du är upptagen med ett annat”, säger han.
Senaste nytt
Husklassiker och säsongsväxling hos Adam/Albin
I köket på Adam/Albin pågår ständig rörelse. Menyn byts fyra gånger per år – samtidigt som vissa rätter vägrar lämna scenen.
“Det handlar om balans. Vissa rätter blir husklassiker, de bär restaurangen genom säsongerna. Men ibland måste man våga släppa taget och skapa något ännu bättre.”
“Vi följer årstiderna, men vi följer också våra gäster. Det kan vara en krydda, ett tillbehör, en textur – hela menyn är levande.”

När Franzén fick tre stjärnor
“Det var väldigt tydligt. När Franzén klev upp på den nivån började folk resa till Stockholm bara för maten. Och när de gör det stannar de oftast två, tre nätter. Då bokar de fler restauranger. Då tittar de på oss, på Ekstedt. Det lyfter hela staden.”
”Stockholm har förlorat tre tvåstjärniga krogar på kort tid. Det är inte bra. Vi behöver fler som siktar riktigt högt.”

Arlanda – en gastronomisk bajsmacka
“Det är inte gastronomins fel – det är infrastrukturen. Arlanda är faktiskt en katastrof. Flygskatten är mycket högre än i tex Köpenhamn. Vi har noll statligt stöd för att få hit internationella flygbolag.”
“En holländsk gäst flög hit i privatjet under pandemin, bara för att Stockholm var den enda platsen i Europa med öppna stjärnkrogar. Det säger något om hur unikt det var.”

146 miljoner och 11 procent marginal
“Det handlar inte om att prisa upp menyn. Vi har bra avtal, bra processer och ett system där vi kan flytta personal mellan enheterna. Och sen har vi helt enkelt ett väldigt bra team.”
“Det kanske inte är så sexigt att skriva om. Men det betyder mycket. Samordning, kontroll, närvaro. Det gör skillnad och ger en stabilitet i organisationen”
Adam/Albin = Kockarnas krog
Nyligen placerade sig Adam/Albin bland topp fyra i “Kockarnas Krog”, en utmärkelse där Sveriges främsta kockar röstar fram sina favoritrestauranger.
Adam/Albin-koncernen
- Grundare: Adam Dahlberg och Albin Wessman
- Huvudkontor: Stockholm (nytt kontor invigs sommaren 2025, ovanför Misshumasshu)
- Omsättning (2024): 146 miljoner kronor
- Vinstmarginal: 11 procent
- Antal restauranger: Fem
- Restauranger: Adam/Albin, Misshumasshu, Solen, Raamen x2
- Antal anställda: Över 120
- Signaturrätter: Dumplings med anka, avokado-goma, tonkatsu-schnitzel
- Senaste utmärkelse: Topp fyra i “Kockarnas Krog” 2025

Namn: Albin Wessman
Titel: VD, ägare numera, arbetat som kock hela mitt vuxna liv
Familj: Fru + 2 barn (8 år+4år)
Bor: Edsviken
Så tränar jag: Delphi Health Club
Senaste resa: Piemonte, Italien
Nästa resa: Antibes
Min drömresa: Australien (aldrig varit där)
Här shoppar jag alldeles för mycket: Dormy
Favoritramenställe i Stockholm efter era egna: Tengu (bäst i stan)
Favoritkrog i Stockholm efter dina egna: Miyakodori, Bar Nimes, Babette, Bar Agrikultur
Detta vet vi inte om dig: Följer slaviskt Allsvenskan i fotboll och då specifikt IFK Göteborg.
Läs del 1 här: Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri
Läs del 2 här: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.