Dagens PS

Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld

Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 26 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har intervjuat krögaren Albin Wessman, en av hjärnorna bakom några av Stockholms mest omtalade restauranger. Resultatet är en tredelad artikelserie om Misshumasshu, Adam/Albin och Solen – tre krogar, tre personligheter, tre delar av samma berättelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är del 3 om Adam/Albin.

Läs del 1 här: Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri

Läs del 2 här: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination

Albin driver i dag fem restauranger. Alla kräver uppmärksamhet, engagemang och ständig närvaro – men Adam/Albin är något mer.

“Det är som att ha ett barn som alltid förtjänar din närvaro – även när du är upptagen med ett annat”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Husklassiker och säsongsväxling hos Adam/Albin

I köket på Adam/Albin pågår ständig rörelse. Menyn byts fyra gånger per år – samtidigt som vissa rätter vägrar lämna scenen.

“Det handlar om balans. Vissa rätter blir husklassiker, de bär restaurangen genom säsongerna. Men ibland måste man våga släppa taget och skapa något ännu bättre.”

“Vi följer årstiderna, men vi följer också våra gäster. Det kan vara en krydda, ett tillbehör, en textur – hela menyn är levande.”

ANNONS
bästa lyxkrogar
Javisst är det stjärnkocken och krögaren Björn Frantzén som ännu en gång tar hem spelet med sin lyxkrog Frantzén. (Foto: TT)

När Franzén fick tre stjärnor

“Det var väldigt tydligt. När Franzén klev upp på den nivån började folk resa till Stockholm bara för maten. Och när de gör det stannar de oftast två, tre nätter. Då bokar de fler restauranger. Då tittar de på oss, på Ekstedt. Det lyfter hela staden.”

”Stockholm har förlorat tre tvåstjärniga krogar på kort tid. Det är inte bra. Vi behöver fler som siktar riktigt högt.”

Matpriset styr resandet
SAS:s senaste grepp för att vända utvecklingen är att bjuda på biljetten in till Stockholm city med Arlanda Express.

Arlanda – en gastronomisk bajsmacka

“Det är inte gastronomins fel – det är infrastrukturen. Arlanda är faktiskt en katastrof. Flygskatten är mycket högre än i tex Köpenhamn. Vi har noll statligt stöd för att få hit internationella flygbolag.”

“En holländsk gäst flög hit i privatjet under pandemin, bara för att Stockholm var den enda platsen i Europa med öppna stjärnkrogar. Det säger något om hur unikt det var.”

Albin Wessman och Adam Dahlberg har fem restauranger totalt.
ANNONS

146 miljoner och 11 procent marginal

“Det handlar inte om att prisa upp menyn. Vi har bra avtal, bra processer och ett system där vi kan flytta personal mellan enheterna. Och sen har vi helt enkelt ett väldigt bra team.”

“Det kanske inte är så sexigt att skriva om. Men det betyder mycket. Samordning, kontroll, närvaro. Det gör skillnad och ger en stabilitet i organisationen”

Adam/Albin = Kockarnas krog

Nyligen placerade sig Adam/Albin bland topp fyra i “Kockarnas Krog”, en utmärkelse där Sveriges främsta kockar röstar fram sina favoritrestauranger.

Adam/Albin-koncernen

  • Grundare: Adam Dahlberg och Albin Wessman
  • Huvudkontor: Stockholm (nytt kontor invigs sommaren 2025, ovanför Misshumasshu)
  • Omsättning (2024): 146 miljoner kronor
  • Vinstmarginal: 11 procent
  • Antal restauranger: Fem
  • Restauranger: Adam/Albin, Misshumasshu, Solen, Raamen x2
  • Antal anställda: Över 120
  • Signaturrätter: Dumplings med anka, avokado-goma, tonkatsu-schnitzel
  • Senaste utmärkelse: Topp fyra i “Kockarnas Krog” 2025
Restaurang Misshumasshu är nu över 800 kvadratmeter stor. Expansionen är ett resultat av en långsiktig dialog med fastighetsägaren Hufvudstaden, som äger 80 procent av Biblioteksgatan och ansvarar för hela passagen.

Namn: Albin Wessman

ANNONS

Titel: VD, ägare numera, arbetat som kock hela mitt vuxna liv

Familj: Fru + 2 barn   (8 år+4år)

Bor: Edsviken

Så tränar jag: Delphi Health Club

Senaste resa: Piemonte, Italien

Nästa resa: Antibes

Min drömresa: Australien (aldrig varit där)

Här shoppar jag alldeles för mycket: Dormy

Favoritramenställe i Stockholm efter era egna: Tengu (bäst i stan)

ANNONS

Favoritkrog i Stockholm efter dina egna: Miyakodori, Bar Nimes, Babette, Bar Agrikultur

Detta vet vi inte om dig: Följer slaviskt Allsvenskan i fotboll och då specifikt IFK Göteborg. 

Läs del 1 här: Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri

Läs del 2 här: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS