Svenskar vill inte längre resa till USA. Och nu börjar vi även skippa amerikanska varor – särskilt vin. Försäljningen på Systembolaget har gått ner med upp till 15 procent, rapporterar DN.
Donald Trump-effekten: Allt fler svenskar bojkottar amerikanska varor och resor


Mest läst i kategorin
“Du ser direkt på flaggan på hyllan att vinet kommer från ett visst land, så det är väldigt lätt för våra kunder att fatta ett aktivt beslut om att till exempel välja bort amerikanskt”, förklarar sortimentschef Ulf Sjödin för DN.
Läs även: Därför har vi en iskall vår. Dagens PS
Flaggan tydlig
Även annan dryck, som öl, har minskat – med nästan 13 procent – vilket TV4 var först med att rapportera om.
Att kunderna så tydligt väljer bort just alkohol från USA tror Ulf Sjödin delvis beror på att det är så enkelt att se ursprungsland på Systembolaget:
“Jag blev förvånad faktiskt. Det har gått ganska fort ner efter utspelen från USA i början av mars”, säger Ulf Sjödin.
Donald Trump-effekten
Enligt en undersökning från opinionsinstitutet Verian, publicerad i mars 2025, har 29 procent av svenskarna aktivt avstått från att köpa amerikanska varor som en politisk protest. Ytterligare 40 procent överväger att göra detsamma – på grund av Donald Trump-effekten.

Slutar resa till USA
Donald Trump-effekten har även påverkat svenskarnas resvanor. Resebyrån Ticket rapporterade i mars 2025 en generell minskning på 21 procent i bokningar till USA jämfört med samma period föregående år. Vissa destinationer, som Los Angeles, har sett en nedgång på upp till 45 procent.
Företaget Rolfs Flyg och Buss noterade en minskning med cirka 50 procent i sina USA-resor. Faktorer som det politiska läget, valutakursen och höga resekostnader bidrar till denna trend.
“Vi ser en signifikant minskning i nybokningarna, och det finns även de som väljer att avboka sina resor, säger Didrik von Seth“, vd för Svenska resebranschföreningen, till Aftonbladet.
En unik företeelse
Nedgången av amerikanska viner på Systembolaget är en unik företeelse som inte går att jämföra med något annat än bojkotten av franska viner 1996 efter landets provsprängningar av atombomber, enligt Ulf Sjödin.
“Då fick vi en väldigt stor minskning. Försäljningen av franska viner gick ner omkring 25 procent. Det är det närmaste vi har kommit en sådan kraftig reaktion”, säger han till DN.
Oviss framtid
Om Donald Trump-effekten fortsätter kan det märkas genom att det blir färre amerikanska flaskor på hyllorna.
Vårt utbud följer efterfrågan, så om det blir långvarigt kan det påverka både uppåt och nedåt. Vi anpassar både antalet artiklar och hur mycket volymer vi tar hem.
Att det är en minskad efterfrågan på just vin är lite tråkigt, för det är nog inte den grupp som röstar på Trump i störst utsträckning, säger sortimentschef Ulf Sjödin.
Läs även: Uppdaterad: Experter varnar för SAS favoritflygplats i New York

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.