Dagens PS

Miraklets paradox: Viktnedgång vs dålig ekonomi

vikt
Vem vill sticka hål på den bubbla som löst ett globalt stigma? Likväl är oron stor när det gäller de nya mirakelmedicinerna mot övervikt. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 mars 2024Publicerad: 08 mars 2024

Mediciner för viktnedgång som Wegovy tar just nu USA med storm. I takt med att allt fler patienter hoppar på framgångståget hopar sig dock frågetecknen kring de magiska men påkostade behandlingarna. Vad händer när man slutar ta dem?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi lär oss tidigt i livet att inte tro på mirakel. I synnerhet när det kommer till hälsa och välmående, och särskilt när det gäller något så laddat som vår vikt.

När viktminskningsmediciner som Wegovy och Ozempic gjorde sitt intåg på markanden för några år sedan, ändrades detta dock radikalt.

Omdefinierar behandlingar och attityder

I grunden avsedda för att hantera diabetes och fetma, kom dessa mediciner nämligen snabbt att revolutionera verksamheter inom kosmetisk viktminskning och samtidigt omdefiniera den medicinska behandlingen av fetma.

Så även de samhälleliga attityder vi tidigare haft till övervikt, vilket Dagens PS kunnat rapportera.

Som tillägg till viktnedgång, visade sig både Wegovy och Ozempic även begränsa rökning, alkoholkonsumtion och andra beroendeframkallande beteenden, vilket Dagens PS kunde rapportera.

Lyckad var därmed gjord. Miraklet var här.

ANNONS

Senaste nytt

Priset på viktnedgång för högt?

ANNONS

Nu, när karusellen är i full gång, och både tallriksmodellen, Keto och LCHF fått stryka på foten, kan det kanske framstå som dumdristigt att ifrågasätta något så effektivt. För att inte säga magiskt.

För vem vill sticka hål på den bubbla som löst ett globalt stigma? Om än till ett mycket högt pris. Kanske för högt?

Det är åtminstone frågan som många amerikaner just nu ställer sig, rapporterar Fortune.

Avsedda för långtidsbruk

Viktnedgångsmediciner som Wegovy är nämligen avsedda för långtidsbruk. Fetma är i sin tur en kronisk sjukdom som kräver kontinuerlig behandling.

Så långt inga konstigheter, vore det inte för att kostnaden för dessa behandlingar kan uppgå till så mycket som 1 000 dollar i månaden, motsvarande 10 000 kronor, eller mer.

En kostnad som gör att vissa patienter överväger att dra ned på de åtråvärda, månatliga sprutorna. Men vad händer då?

Missa inte: Diabetesläkemedel minskar dödsfall

ANNONS

Kan bli kritiskt

Tittar vi på de kliniska försök som genomförts visar de att patienter som pausat sin medicinering, lägger på sig det mesta av den vikt de förlorat.

En utveckling som några av dem hanterat med egna strategier. Till exempel att successivt trappa ned på medicineringen, ta medicinen intermittant eller sluta och börja igen – om det behövs.

Något som enligt vissa blir kritiskt.

Rasande hunger

När patienter slutar medicinera, tycks fetman nämligen återvända med hämnd, vilket yttrar sig i symtom som påträngande tankar om mat, rasande hunger och minskade mättnadskänslor som återvänder i rasande fart.

Som patient är risken således stor att du tvingas välja mellan din vikt och ekonomi. En rävsax som dessa mediciner alltså inte tar hänsyn till – mirakel eller inte.

3 miljoner recept

ANNONS

Med det sagt visar färsk data från det amerikanska hälsoteknikföretaget IQVIA att mer än 3 miljoner recept för de nya medicinerna expedieras varje månad i USA.

De inkluderar semaglutid, läkemedlet i Ozempic och Wegovy, och tirzepatide, läkemedlet i Mounjaro och Zepbound. Hur beständiga dessa recept är förtäljer inte historien.

En nyligen publicerad studie i tidskriften Obesity visar dock att endast 40 procent av patienterna som fick ett recept för Wegovy mellan 2021 och 2022 fortfarande stod fast vid det ett år senare.

Läs även:

Läkemedel mot fetma: Behöver vi inte banta mer nu?

Därför minskar Wegovy och Ozempic beroende

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS