Dagens PS

Därför minskar Wegovy och Ozempic beroende

De nya fetma- och diabetesläkemedlen Wegovy och Ozempic kan begränsa beroendeframkallande beteenden
De nya fetma- och diabetesläkemedlen Wegovy och Ozempic kan begränsa beroendeframkallande beteenden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

De nya fetma- och diabetesläkemedlen Wegovy och Ozempic kan begränsa rökning, alkoholkonsumtion och andra beroendeframkallande beteenden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Patienter som tar Novo Nordisks läkemedel Wegovy och Ozempic har märkt att deras sug efter alkohol, nikotin och opioider minskat, liksom andra tvångsmässiga beteenden som spelberoende eller onlineshopping, det rapporterar CNBC.

Minskat beroendesug

Ozempic och Wegovy är så kallade GLP-1-antagonister som imiterar ett hormon som produceras i tarmen för att dämpa aptiten.

Den främsta anledningen till att de här läkemedlen har blivit så populära är att de ger en dramatisk viktminskning, men rapporterna om minskat beroendesug kan läggas till listan över fördelarna med GLP-1.

“Vi förskriver dessa läkemedel och ser denna effekt som en sekundär fördel hos patienter. En av mina patienter sa till och med att de inte handlar så mycket online, vilket hjälper deras plånbok, säger Angela Fitch till CNBC.

Hon är läkare inom fetmamedicin och ordförande för Obesity Medicine Association.

ANNONS

Senaste nytt

Stöds av djurstudier

Det är inte helt nytt att GLP-1 har en effekt på beroendesug, flera studier har visat att GLP-1 hämmar alkoholintaget hos gnagare och apor.

ANNONS

För att bevisa att läkemedlen har den effekten på människor behöver dock flera studier göras och det innebär att det kan ta flera år innan de godkänns för behandling av missbruk.

Novo Nordisk säger i ett uttalande till CNBC att de inte driver sådan forskning.

Bekräfta potentialen

Lorenzo Leggio, klinisk chef för USA:s Nationella institut för drogmissbruk, eller NIDA, säger att läkemedelsbranschen generellt inte är intresserad av att investera i beroendeområdet.

Han och hans kollegor jobbar dock nu för att bekräfta potentialen för GLP-1 som behandling mot beroende.

I mer än tio år har Elisabet Jerlhag och hennes kollegor vid Göteborgs universitet har studerat effekten av GLP-1 på beroendebetteenden.

Dussintalet studier visar att GLP-1 minskar intresset för alkohol hos råttor och möss och minskar återfallen för de djur som är beroende.

Andra djurstudier har visart att nikotin, kokain och heroinberoende minskar av GLP-1-läkemedel.

ANNONS

Påverkar hjärnan

Få studier har gjorts på människor, men nu är sex kliniska studier som ska undersöka hur semaglutid, den aktiva substansen i Ozempic och Wegovy, påverkar människors alkohol- och rökvanor.

Enligt Lorenzo Leggio har GLP-1 en effekt på beroende eftersom det inte bara påverkar tarmen utan även hjärnan.

“Mekanismen i hjärnan som reglerar överätande är också viktig för att reglera beroendeframkallande beteenden. Det finns en tydlig gemensam överlappning. Så det är möjligt att medicinerna kan hjälpa människor med beroende genom att agera på den specifika mekanismen”, säger han till CNBC.

Enligt Steven Batash, en gastroenterolog som tillhandahåller icke-kirurgiska viktminskningsprocedurer i New York, minskar GLP-1 mängden dopamin som hjärnan släpper ut när människor dricker alkohol, röker eller äter någonting sött.

Han säger att dopamin är en signalsubstans som förstärker njutningen och när GLP-1 tar bort det nöjet försvinner även motivationen att äta, dricka eller röka.

Rekommenderar inte

Eftersom det inte finns tillräckliga bevis för att det fungerar på människor avråder dock Lorenzo Leggio från att använda GLP-1 för att minska berondeframkallande beteenden.

ANNONS

“Djurstudierna är mycket lovande och vad folk rapporterar är väldigt, väldigt viktigt, men som vetenskapsman kommer jag också att säga att det inte räcker”, säger han till CNBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Läkemedel för viktminskning minskar även alkoholsug

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS