Dagens PS

Vinguide till sportlovskäket

Efter en dag på fjället kan det smaka gott med ett glas vin till middagen. Den klassiska sportlovsmaten kan vara svårmatchad med vin – här får du tips av vår vinexpert. (Foto: Curt Nichols/Unsplash)
Efter en dag på fjället kan det smaka gott med ett glas vin till middagen. Den klassiska sportlovsmaten kan dock vara svårmatchad med vin – här får du tips av vår vinexpert. (Foto: Curt Nichols/Unsplash)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 27 feb. 2021Publicerad: 27 feb. 2021

Sportloven är igång, och i år är det rikligt med snö i backarna. Kanske vi vuxna vill ta ett glas vin till sportlovsrätterna, men vad väljer man då till falukorvsringen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en heldag ute vill man antagligen undvika att ägna alltför mycket tid i köket – och helst ska maten vara någonting som även barnen gillar.

De flesta klassiska sportlovsrätterna förknippas dock kanske inte med vin som måltidsdryck. Delvis på goda grunder, det kan vara knepigt att välja viner som matchar sältan och kryddningen i många rätter. 

Hoppa direkt till rätt maträtt:

Testa dig fram

Man kan också se det som en spännande utmaning att faktiskt hitta viner som fungerar, även om mineralvatten och ibland öl är ett givet alternativ. 

Det här med att kombinera mat och dryck är ju ingen exakt vetenskap, det som någon tycker är toppen kanske känns helt fel för en annan.

Så var inte rädd för att kasta om rätter och viner – halva nöjet kan ju ligga i att bara testa. Vem vet, du kanske hittar någon ny favoritkombination?

Lasagne

Det är väl närapå en vetenskaplig sanning att en vällagad lasagne smakar ännu bättre tillsammans med ett rött vin. Béchamelsåsen i anrättningen gör att jag föredrar ett ungt och okomplicerat italienskt vin som inte är alltför strävt.

Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo 2019

Montepulciano d’Abruzzo, Abruzzerna, Italien, Nr 2337, 77:-

Omdöme: Ung, fruktig smak med inslag av körsbär, hallon och örter. Enkelt, men välgjort i en modern stil.


Spagetti och köttfärssås

Det finns nästan oändliga variationer på köttfärssås. Men frågar du en matintresserad italienare så räknas inga anrättningar som äkta om de inte tar minst en halv dag att tillaga. Utgår vi istället från en lite mer snabblagad och förenklad bolognese, är tipset en riktigt bra chianti.

Cafaggio Chianti Classico 2018

Chianti, Toscana, Italien, Nr 22817, 149:-

Omdöme: Relativt smakrik och välbalanserad Chianti Classico med toner av mörka körsbär, hallon, björnbär, choklad, kryddor och en bra ekton.


Hamburgare

Ett glas rött passar i mitt tycke bättre till en hamburgare än öl. Gärna en riktigt bra och generös amerikanare. Unga viner är att föredra, eftersom de finare nyanserna i ett mer moget vin ofta går förlorade bland hamburgerdressingar och saltgurkor. 

J. Lohr South Ridge Syrah 2017

Paso Robles, Central Coast, Kalifornien, USA, Nr 2332, 170:- 

Omdöme: En riktig fruktbomb med generösa toner av björnbär, plommon, hallon, choklad, vanilj, kryddor och en trevlig ekton. Fylligt, samtidigt välbalanserat och lättdrucket.


Falukorvsring

Det brukar betyda ostskivor, tomat, senap och ketchup i en skårad ring som åker in i ugnen. Här blir det salt, socker och en rökig ton som vinet ska matcha. Jag skulle inte plocka fram någon dyrgrip ur vinsamlingen, utan satsa på ett lite enklare men välgjort vin.

Torres Coronas Tempranillo 2018

Katalonien, Spanien, Nr 6996, 79:-

Omdöme: Medelfyllig, fruktig smak med toner av mörka körsbär, blåbär, björnbär, kryddor och en tydlig ekton.


Röding med messmörsås

Kallas ibland röding på norrlandsvis, men borde nog snarare heta ’på jämtlandsvis’. Här kan ganska många vita viner passa bra till rödingen, men såsen som görs med både grädde och messmör kräver ett vin med bra syra.

Joseph Drouhin Bourgogne Aligoté 2019

Bourgogne, Frankrike, Nr 5500, 125:-

Omdöme: Fruktig doft av äpplen, citrus och mineral. Ren, frisk och elegant smak med inslag av gröna äpplen, mineral, örter och citrus. Mycket frisk syra i en relativt lång avslutning.


Tacos

Det moderna svenska folkhemmets fredagsklassiker lär också dyka upp i fjällstugorna. Det mexikanska öl som brukar höra till rätten kanske inte klingar så bra i dessa pandemitider. Ett rött vin med kryddighet och värme som ska kunna tåla lite chilihetta från tacosen, är det vi söker.

Vin till julskinan: Zinfandel

It’s a Zin! Zinfandel 2018

Puglia, Italien, Nr 74972, 119:-

Omdöme: Om en piñata känns som overkill, varför inte förgylla middagen med en skönt kitschig guldflaska på bordet? När det gäller innehållet är det ett fruktigt, kryddigt och smakrikt vin med värme från den italienska klacken. Vinet har en sockerhalt på 10 g/l, men upplevs ganska torrt.


Gulaschsoppa

En hemgjord gulaschsoppa kan verkligen smaka himmelskt efter en dag på fjället. Om man håller sig till de klassiska kryddorna kummin och paprikapulver, och inte vräker ner chili i anrättningen, fungerar det riktigt bra med ett smakrikt rödvin till.

Segredos de São Miguel Organic 2019

Alentejo, Portugal, Ekologiskt, Nr 2603, 89:-

Omdöme: Generös, varm, fruktig smak med inslag av mörka plommon, björnbär, örter och ekfat.


Alternativa drycker

Ett gott vatten är alltid en självklarhet på bordet, också om det serveras vin. Kombucha är ofta ett bra alkoholfritt alternativ till många maträtter, och finns med olika smaksättningar.  

Öl är annars det givna alternativet. Den som säger att det var bättre förr, kan i alla fall inte referera till det svenska ölutbudet. Dominerande, och totalt intetsägande, märken som Pripps Blå har givit vika för en uppsjö av goda och intressanta ölsorter i Systembolagets sortiment.

Det mest spännande tycker jag är alla mikrobryggerier som drivs av entusiaster, och som ofta gör väldigt bra öl. Mitt tips är att testa lokala ölsorter, som dessutom ofta bara finns att köpa i ortens Systembolagsbutiker. Fråga personalen om råd, lite lokalpatriotism kan leda dig rätt.

Läs mer: Skippa bärsen – ta finvinet till burgaren

ANNONS
ANNONS
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS