Det är alltid roligt med lite omväxling från de mest välkända druvsorterna. Vita viner gjorda på Verdejo är populära i stora delar av Spanien, men kanske mindre bekanta för svenska vinkonsumenter. Har du inte upptäckt vinerna från Rueda än – testa Veckans vinfynd!

ANNONS

En bit nordväst om Madrid, på väg mot Portugal ligger vindistriktet Rueda. Här odlas ett flertal druvsorter, men är kanske mest känt för de vita vinerna gjorda på Verdejo. Druvsorten kom till Rueda redan på 1000-talet, och tros härstamma från Nordafrika.

Producenten till det här ekologiska vinet heter Bodegas Ontañón, och drivs av familjen Cuevas i femte generationen. De har sin egentliga bas i Rioja, men gör även viner från andra områden.

Dominio de la Abadesa Verdejo 2019

Rueda, Spanien, Nr 6717, Ekologiskt, 119:- Beställ här

Omdöme: God, generös fruktighet med inslag av tropisk frukt, melon, gula äpplen, citrus, örter och mineral. Fräsch syra med en elegant och angenäm avslutning.

Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlad Verdejo. Efter vinifiering i ståltank, fick vinet vila på sin fällning i 3 månader för att ge mer smak och komplexitet.

Modernt vinmakande har förändrat vinerna

Det är rätt märkvärdigt hur modernt vinmakande kan förändra ett vins karaktär. Traditionellt i Rueda gjordes de vita vinerna av Verdejo i en ganska tung, oxiderad stil. Det här vinet uppvisar istället fräsch fruktighet i en pigg, modern stil där druvsorten ändå ger en distinkt karaktär. 

ANNONS
ANNONS

I Spanien dricker man gärna vinerna härifrån som aperitif, men även till diverse tapas och fisk- och skaldjursrätter. Det tycker jag spanjorerna gör rätt i.

<< Vecka 28 Veckans vinfynd Vecka 31 >>