Dagens PS

Till helgen: Kräftskagen på levain med löjrom

Kräftskagen
Bättre än så här blir det faktiskt inte. Och ja, det är en kräftskagen du tittar på. (Foto: Raymond Almert)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 feb. 2023Publicerad: 23 feb. 2023

Lagom till helgen har det blivit dags att damma av ännu en klassiker. Vi talar förstås om toast skagen, som här trimmats upp med kräftstjärtar och serveras på smörstekt surdegsbröd tillsammans med en pigg riesling. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att göra helg behöver inte vara komplicerat. Tvärtom är det de små detaljerna som gör hela skillnaden – som till exempel en kräftstjärt eller en bit levain.

Här bjuder vi tillsammans med kocken och sommelieren Raymond Almert på en lyxig kräftskagen som du enkelt svänger ihop och toppar med löjrom.

En riktigt höjdare som lyfter lite extra när du serverar en fruktig riesling till. I det här fallet en Georg Breuer, Riesling Sauvage från 2021, som tål att smuttas på redan i köket. Hörde vi skål?

Kräftskagen

I glaset denna vecka har vi en pigg riesling från 2021. (Foto: Raymond Almert)

Kräftskagen på rostat levainbröd med löjrom

Ingredienser:

200 gram kräftstjärtar
1 deciliter majonnäs, hemlagad eller färdig
Saften av en halv citron
1 matsked hackad dill
Salt & peppar
60 gram löjrom
4 skivor levainbröd
Smör till stekning

Så här gör du:

ANNONS

1. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt.

2. Blanda samman med majonnäs och citronsaft. Smaka av med dill, salt och peppar.

3. Stek levainskivorna gyllenbruna i en klick smör.

4. Montera din kräftskagen på levainskivorna,

5. Toppa med en klick löjrom och färsk dill. Servera med ett glas Georg Breuer, Riesling Sauvage. 

Et voilà! Smaklig spis!

(Foto: Systembolaget)

ANNONS

Senaste nytt

I glaset

ANNONS

Georg Breuer, Riesling Sauvage, 2021

Ursprung: Tyskland, Rheingau

Artikelnummer SB: 5899

Pris: 151 kronor

Smak och doft: Fruktig och frisk riesling med inslag av citrus, äpple och päron. Smaken är även den av det fruktigare slaget och bjuder på toner av både äpple och grapefrukt, men även mineraler.

Relaterade artiklar:

Sex vintips som håller dina guilty pleasures vid liv

Veckans rätt: Boeuf bourguignon med potatispuré

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS