Dagens PS

Veckans rätt: Boeuf bourguignon med potatispuré

Boeuf bourguignon
Långkok behöver inte vara krångliga och en boeuf bourguignon sköter sig praktiskt taget själv. (Foto: Raymond Almert)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

Vintern är som gjord för comfort food. Här bjuder vi tillsammans med kocken och sommelieren Raymond Almert på en boeuf bourguignon med potatispuré och ett glas Pinot Noir. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klicka här för att se Raymond Almert och programledare Kajsa Söderberg laga veckans rätt

Grytor och rödvin har en förmåga att lyfta även den tröttaste av månader. Av det skälet föreslår vi att du unnar dig en boeuf bourguignon till helgen. En riktig klassiker i kategorin långkok som vi aldrig tröttnar på, eftersom den mer eller mindre sköter sig själv.

Här gjord på benfri fransyska och i gott sällskap av en krämig potatispuré. En trösterik kombo som gör vilket fredagsmys som helst komplett.

Receptet står kocken och sommelieren Raymond Almert för, som även tipsar om en prisvärd pinot noir att njuta till.

På helgens meny: en boeuf bourguignon med potatispuré och ett glas Métayage Pinot Noir. (Foto: Raymond Almert)

Boeuf bourguignon med potatispuré

Recept för fyra personer

Ingredienser:

ANNONS

Bourguignon:
1,5 kilo benfri fransyska eller högrev, alternativt ytterlår av nöt
2 paket bacon
2 matskedar smör
2 stycken morötter
2 stycken gula lökar
1,5 tesked salt
2 kryddmått svartpeppar
3 matskedar vetemjöl
6 deciliter rött vin
5 deciliter köttbuljong av tärning eller koncentrerad fond
2 matskedar tomatpuré
0,5 tesked torkad timjan
1 lagerblad
3 stycken vitlöksklyftor
20 stycken smålökar, gärna steklökar
400 gram champinjoner

Potatispuré:
700 gram potatis
1,5 deciliter röd mjölk
1,5 deciliter Crème Fraiche
1 matsked osaltat smör
Salt och peppar

Så här gör du: 

1. Skär köttet i tärningar som mäter ungefär 3 centimeter. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.

2. Skär morötterna i lagom stora skivor. Skiva även löken och fräs den lätt tillsammans med morötterna. Lägg över i grytan och salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet ska bli lite brynt, men inte bränt. Tillsätt
vin och buljong så att det täcker kött och grönsaker.

4. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp under omrörning. Låt grytan småputtra under närmare 1,5 timme, tills köttet är mört.

5. Under tiden skalar du och kokar potatisen. När potatisen är genomkokt häller du av vattnet och pressar den med potatispress i en bunke.

ANNONS

6. Värm sedan upp mjölken och smöret till purén i en kastrull och blanda samman med crème fraiche. Salta, peppra och rör försiktigt ned i potatisen så att du får en slät och fin puré.

7. Nu har det blivit dags att skala smålök. Det gör du enklast genom att ge löken ett snabbt uppkok i hett vatten och sedan spola av den i kallt vatten.

8. Låt löken torka och fräs den i smör. Tillsätt en skvätt vatten så att löken mjuknar.

9. Dela champinjonerna i bitar om de är stora och låt gå en stund i torr stekpanna. Tillsätt sedan en klick smör och bryn svampen så att den får färg.

10. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.

11. Så här långt kan din bourguignon förberedas. Inför servering låter du den koka upp nytt. Späd med lite buljong om grytan blivit för tjock.

Tips! Känns din bourguignon för tunn? Blanda ihop lite mjöl med rumsvarmt smör som du klickar ner i grytan under omrörning.

12. Strax innan servering värmer du försiktigt upp potatispurén. Lägg därefter ned smålökar, svamp och bacon i bourguignonen och sjud under några minuter.

ANNONS

13. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera med potatispuré och ett glas Métayage Pinot Noir.

Smaklig spis!

(Foto: Systembolaget)

ANNONS

Senaste nytt

I glaset

Abbotts & Delaunays, Métayage Pinot Noir, 2020

Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc

Artikelnummer SB: 50507

Pris: 131 kronor

ANNONS

Smak och doft: Mjukt och fruktig doft med inslag av solmogna hallon, lingon & körsbär. Smaken är även den mjuk och elegant och bjuder på toner av hallon, lingon och pioner. Serveras med fördel vid 16°c.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Menyn som får din älskling på fall

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS