I den bästa av världar passar ett riktigt bra vin till allt, men vilka är egentligen de mest mångsidiga vinerna? Wine Spectator bad åtta ledande sommelierer att reda ut frågan. Här delar de sina bästa och mest mångsidiga vintips. 

ANNONS

Ett mångsidigt vin är en sommeliers bästa vän i en kulinarisk miljö där man dagligen kompletterar och matchar ett brett utbud av smaker. När vinmagasinet Wine Spectator bad åtta ledande sommelierer att avslöja vilka viner som är mest mångsidiga blev svaret både rött, vitt och mitt emellan.

1. Grenache

”Grenache är min favorit”, säger Brian Casey, dryckesansvarig på The Fairmont Sonoma Mission Inn & Spa till Wine Spectator.
Som sommelier ser han många fördelar med aromaterna, den röda frukten, örterna och lakritsen.

Han berättar att en lättare Grenache passar bra till kyckling, fläsk och anka, medan djupare versioner lämpar sig utmärkt till lamm och grillat nötkött, kanske till och med en god hamburgare med bacon eller en chokladbit. Han slår även ett slag för Grenache Blanc som han själv gärna matchar med rätter som innehåller fänkål och gröna äpplen.

2. Rosé champagne

Alexandria Sarovich, vindirektör på Little Saint i Kalifornien säger utan omsvep att rosé champagne är hennes favorit.

”Det passar bra genom en hel måltid, även under och efter dessert, vilket är ett bra sätt att avsluta en speciell kväll”, säger hon till Wine Spectator.

Enligt Alexandria består champagnens styrka i att den fräschar upp gommen och förlänger den festliga stämningen. Rosa champagne är också väldigt tacksam när det kommer till smaker och texturer, vilket gör den till ett av de mer mångsidiga vinerna.

”Jag älskar att para ihop den med rostade morötter från gården och krispigt ris och rödkål samt vår cederrökta, yuba-inpackade tofu”, säger Alexandria.

3. Beaujolais

För Hugo Bensimon, dryckeschef på Grill 23 & Bar i Boston faller valet på Beaujolais.

ANNONS
ANNONS

”Du kan välja en flaska som är väldigt krispig och läcker när det är varmt ute. Eller välja mer ”seriösa” varianter som Marcel Lapierres Morgon, för att para ihop med en medelstor eller tung rätt”, säger han till Wine Spectator.

4. Etna Rosso

Robin Wright, dryckeschef på Ci Siamo i New York City berättar att röd Bourgogne länge var en självklar favorit, eftersom det passar utmärkt till både fisk, kött och stekt kyckling.  På senare tid har hon dock börjat dras mot Etna Rosso, som hon tycker gifter sig fint med fiskrätter och lamm. Som tillägg till det har Etna Rosso en mjuk och fruktig karaktär, samtidigt som bjuder på både tanniner, syra och mineralitet.

Till tomatbaserade pastarätter föreslår Robin att man väljer rosé. Till exempel De Fermo Cerasuolo d’Abruzzo 2020, gjord på 100 procent Montepulciano.

5. Garnacha

Jag har haft stor framgång med att föreslå spanska Garnacha till våra gäster genom åren, särskilt för stora bord eftersom det erbjuder något för varje medlem i sällskapet och fungerar bra med mångfalden i vår meny”, säger Fahd Alaoui, mat- och dryckeschef på The Deer Path Inn.

Han nämner Alto Moncayo Veraton från D.O. Campo de Borja i Spanien som han tycker är utsökt till såväl sushirullar som filet mignon.

”Jag har hittat Pinot Noir-älskare och Cabernet-älskare som alla älskar Garnacha, och folk tackar mig ofta för denna lite onormala rekommendation”, säger Fahd till Wine Spectator.

6. Fiano di Avellino

Jag har haft förmånen att utforska syditalienska druvor och stilar. Fiano di Avellino har varit en favoritrekommendation och ett vanligt personligt val för mångsidighet i många år, säger Shelley Lindgren, delägare och dryckesansvarig på ​​A16, i San Francisco.

Hon berättar att Fiano di Avellino stammar från den berömda enologiprofessorn Luigi Moio, en förkämpe för de inhemska druvorna i Kampanien,  och säger att det bästa med hans viner är deras balans, komplexitet och känsla. Vinet har också bra syra och en mineralitet som fungerar lika bra til ostron, vinägrett, sparris och kronärtskockor som bräserade kötträtt eller lasagne.

ANNONS
ANNONS

7. Sancerre

”När en person vid ett bord vill ha vitt och en annan  rött, men bara vill dricka en flaska, kommer jag på mig själv att rekommendera vita viner”, säger Arthur Hon, prisad dryckeschef på The Modern, i New York City.

Beroende på hur äventyrliga gästerna känner sig kan valet falla på en Ribolla Gialla från Steve Matthiasson eller en Sancerre av Sébastien Riffault.

8. Riesling

Jag har länge trott att Riesling är det mest mångsidiga vinet för mat, med undantag för sällsynt rött kött. För två år sedan hade jag ett samtal med Johannes Selbach, från Selbach Oster, och han informerade mig om att det är ganska modernt nu att dricka äldre Auslese med biff” säger Francis P. Schott, delägare och dryckeschef på Stage Left Steak.

Han berättar att de har en del Riesling av den typen i vinkällaren där han arbetar, vilket fick honom att erbjuda sina gäster Auslese nyligen. Något som enbart genererade i positiv respons.

”Nu är jag 100 procent säker på att Riesling är det mest mångsidiga vinet i världen. Alla Riesling passar inte till allt, men du kan hitta en Riesling från någonstans att gå med nästan vad som helst, säger Francis till Wine Spectator.

Läs även: Bourgogneviner går som smör på Sotheby´s [Dagens PS]