Vad väljer världens bästa sommelier i glaset när helgen ska firas in och vilka mat- och dryckeskombinationer är mest överskattade? Det är några av frågorna som Svenska Dagbladet ställde till den hyllade vinkännaren och sommelieren Andreas Larsson.

ANNONS

Det är lätt att förvillas till att tro att sommelierer är kräsna och selektiva, för att inte säga kinkiga. Så tycks dock inte fallet vara med vinkonnässören Andreas Larsson, som under 2007 utnämndes till världens bästa sommelier. När Svenska Dagbladet frågar honom vilken dryck han helst inleder helgen med är det varken vällagrat vin eller dyrt bubbel som lockar.

”Efter en hård veckas provande är en syrlig champagne inte det första jag tänker på och öl har aldrig varit min grej, så en rejäl gin och tonic gör det för mig”, säger Larsson till Svenska Dagbladet. 

Viktigt välja rätt vinglas

Självklart uppskattar Larsson även ett glas vin och då företrädesvis i rätt glas, vilket inte alla krogar kan uppbåda. Inte ens vinlandet nummer ett: Frankrike, som enligt Larsson fortsatt har en del att lära.

Desto bättre är fransmännen på vinet i sig. En av Larssons favoriter är 2016 Pauillac de Château Latour som kommer på halvflaska, men även en läskande Riesling kan slinka ner. Förslagsvis då 2021 Gunther Steinmetz Mosel Riesling.

Söker man en mer prisvärd variant än så föreslår Larsson 2021 Kir-Yianni Assyrtiko. Ett friskt vin från Makedonien som även Dagens PS vurmar lite extra för. Larsson passar också på att lyfta fram den röda favoriten 2019 Periquita Reserva.

ANNONS
ANNONS

Skippa chokladen

På temat klassiker, närmare bestämt mat- och dryckeskombinationer föreslår Larsson att du provar Sauternes med pekinganka. En annorlunda kombo som gör gott för själen och kombinerar salt, sött och fett på bästa sätt.

Mindre lyckat tycker Larsson att det blir när man blandar in choklad i bilden.

”Mörk choklad och rött vin är ett jäkla påfund – har aldrig förstått grejen med det”, säger han till Svenska Dagbladet.

Desto bättre då att överraska sin partner med en Château La Conseillante och en rustik gårdskyckling med tryffel.

”Varför krångla till det”, säger Larsson.

Amen to that, säger Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Veckans vita: Kir-Yianni Assyrtiko, en doft av medellhavet [Dagens  PS]

Läs även: Därför ska du dekantera ditt vin – frågor och svar [Dagens  PS]

Läs även: Välj ett mindre vinglas – drick mindre [Dagens  PS]