Storleken har betydelse. Åtminstone när det gäller valet av vinglas. Enligt en ny studie dricker vi mindre vin om det serveras i mindre glas, skriver Decanter.

ANNONS

Enligt en studie som utförts vid Cambridge University kan mindre vinglas och vinflaskor leda till en att den totala vinkonsumtionen minskar med så mycket som 6,5 procent.

Under fyra veckor testades 217 brittiska hushåll. Alla med vinkonsumenter som dricker vin regelbundet. Dessa testpersoner fick slumpmässigt dricka ur ett stort eller ett litet glas på 350 respektive 290 milliliter.

Stora vinglas ger ökad konsumtion

Samma testpersoner fick även alternera mellan hel- och halvflaskor. Det visade sig då att vinkonsumtionen sjönk med 6,5 procent i de fall som mindre vinglas hade använts.

På liknande sätt sjönk konsumtionen med 3,6 procent när halvflaskor konsumerades istället för normalstora flaskor på 75 centiliter. Forskarna bakom studien ansåg dock de senare av resultaten vara försumbara.

Desto större skillnad tycktes storleken på glasen göra, vilket även stämmer överens med tidigare forskning som rör vinglas och vinkonsumtion, då det bland annat framkommit att stora vinglas på krogen genererar i ökad alkoholkonsumtion.

Prissättning efter storlek

Trots dessa fynd är det viktigt att förstå att studien också har begränsningar då forskarna inte tagit hänsyn till övrig alkoholkonsumtion. Underlaget för studien har även samlats in under pandemin, skriver Decanter.

Det gör att ytterligare forskning på området är nödvändig om studiens slutsatser ska komma människor till del.

”Om effekterna av vinglasstorleken på konsumtionen visar sig vara tillförlitliga med effekter som bibehålls över tid, kan en minskning av storleken på vinglas som används i hemmen bidra till en politik för att minska alkoholkonsumtionen”, säger studiens författare.

ANNONS
ANNONS

Långsiktigt föreslår de även att restauranger och barer prissätter vinglas efter storlek, alternativt reglerar storleken på glasen. Oavsett vilket rekommenderar Dagens PS att du alltid väljer att betrakta ditt vinglas som halvfullt, snarare än halvtomt.

Läs även: Ökad alkoholkonsumtion förhöjer cancerrisk [Dagens PS]

Läs även: Undersökning – då stör mobilen som allra mest [Dagens PS]