Vad är egentligen vitsen med att dekantera viner och när ska det göras? Här är frågorna och svaren som ger dig anledning att damma av vinkaraffen och börja lufta ditt vin, skriver The Wall Street Journal. 

ANNONS

Enligt Émile Peynaud, professor i oenologi vid universitetet i Bordeaux och upphovsmannen bakom verket ”The Taste of Wine” är det endast flaskor som har en pant som behöver dekanteras.

Vad betyder dekantera?

Att dekantera innebär att du flyttar vinet från en flaska till karaff – utan att några fällningar eller sediment följer med. Sediment kan vara jäst eller andra fällningar som samlats på botten av vinflaskan. Att dekantera innebär också att vinet exponeras för syre.

Enligt Peynaud bör dekantering bör ske i sista stund och inte i förväg eftersom det kan förstöra vinets ”finesser och elegans”. En tes som troligen hade stött på en del patrull bland dagens sommelierer, som snarast skulle hävda det motsatta.

En av dem är Lettie Teague, vinskribent på The Wall Street Journal som menar att ett dekanterat vin alltid kommer att upplevas som mer levande än det som serveras direkt ur flaskan. Detta eftersom syre har en förmåga att frigöra vinets aromatiska föreningar.

dekantera
Något av en klassiker är Riedels Ultra Decanter. (Bild: Riedel)

Varför ska jag dekantera?

Dekantering kan hjälpa till att mjuka upp vinets tanniner, eftersom syret bryter ned dem. Tanniner sitter i vindruvans skal och tillför vinet dess strävhet och karaktär. Det kan även ge upphov till ett ömmande huvud dagen efter. Särskilt i de fall vinet är rikt på tanniner.

Är du en älskare av sträva och kraftfulla viner finns det därför all anledning att införskaffa en vinkaraff.

ANNONS
ANNONS

Tips! Att lufta ett vin kan ta flera timmar beroende på ursprung och ålder. Fråga gärna på Systembolaget om du är osäker.

Kan alla viner dekanteras?

Att dekantera ett vin förhöjer först och främst smaken, men visst kan en vinkaraff också tillföra estetik. Särskilt om du lägger lite extra fokus på presentation och upphällning.

Om du i likhet med Lettie Teague njuter av att servera vitt vin eller rosé i mormors gamla karaff är det således inget fel i det.

Väljer du en snäppet dyrare karaff av kristall kan även det förhöja upplevelsen.

dekantera
Snäppet mer modern är Riedel Amadeo Decanter. (Bild: Riedel)

Vilken vinkaraff ska jag välja?

Valet av karaff har mycket med smak att göra, men en viktig aspekt är faktiskt också hur karaffen vilar i din hand. Tänk därför på att det ska vara enkelt att hälla vinet i karaffen och att den senare också ska vara enkel att servera ur.

Hur länge behöver jag dekantera?

Det finns två typer av dekantering. Den du gör för att öppna vinet aromatiskt, vilket blir fallet om du valt ett ungt eller tanninrikt vin. Då kan det i vissa fall vara aktuellt att lufta vinet under några timmar.

ANNONS
ANNONS

Är det som vi redan varit inne på, en serveringsfråga, eller ett vin som inte behöver lika mycket kärlek, kan du nöja dig med att dekantera strax innan servering.

Läs även: Smarta vinkylar för moderna vinsamlare [Dagens PS]

Läs även: Konsten att välja rätt vinglas – välj ett universalglas [Dagens PS]

Läs även: Välj ett mindre vinglas – drick mindre [Dagens PS]